Nieuws

Actie fietsverlichting is een groot succes

Nu de dagen korter en donkerder worden, is het van levensbelang om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Lokaal Bestuur Denderleeuw en de politie Denderleeuw Haaltert willen hier samen op inzetten en planden vanochtend een gezamenlijke actie gericht op de fietsverlichting van de schoolgaande jeugd.

Tussen 7.30 uur en 9 uur vanochtend voerden drie ploegen van politiemensen en gemeenschapswachten controles uit bij 84 fietsers. Daarvan waren er 61 in orde met hun fietsverlichting. Zij werden beloond met een leuk gadget.

Wiens fiets niet in orde was, kreeg een fietscontrolekaart en moest te voet verder. Er wordt ook contact opgenomen met de ouders van deze leerlingen en er wordt ook een hercontrole georganiseerd. Met deze actie willen we op een positieve en sensibiliserende manier bijdragen aan verkeersveiligheid in de schoolomgeving.

Er werd post gevat op 4 locaties. Alle fietsers die een controlepunt voorbij reden werden gecontroleerd met specifieke focus op de fietsverlichting en op de schoolgaande jeugd.

Licht aan en gaan

Met je licht aan val je op bij andere weggebruikers én zie je de weg voor je beter. Dat spreekt voor zich.

Maar waarom is het dan nog zo belangrijk om je lichten te gebruiken? De komende winterperiode worden de dagen steeds korter en donkerder. Daarbij komt ook nog eens de toegenomen verkeersdrukte aan en rond de scholen. Redenen genoeg dus om extra voorzichtig te zijn en jezelf én je fiets te verlichten.

5 tips voor een verlichte fiets(er)

1. Fluo fluo fluo! Met reflecterende kledij en gadgets aan ben je op 150 meter al zichtbaar voor automobilisten.

2. Controleer regelmatig of je lichten nog werken. Beter voorkomen dan genezen!

3. Investeer in reservelichtjes. Deze kan je gemakkelijk als extra aan je fiets hangen of gebruiken wanneer je lichten kapot zijn.

4. Kies voor heldere kledij. Met donkere kledij ben je veel moeilijker zichtbaar. Wanneer je donkere kledij draagt ZONDER verlichting, kunnen automobilisten je pas op 20 meter zien.

5. Laat je verlichting lang genoeg aanstaan. Ook wanneer het al wat klaarder wordt, ben je nog niet 100% zichtbaar voor automobilisten.

Bedankt om je fietsverlichting aan te zetten!

Bericht en foto: Denderleeuw.be