COVIDNieuws

Alternatief vrijetijdsaanbod tijdens de zomer in Denderleeuw

Gemeente Denderleeuw beslist om de gemeentelijke zomerevenementen te annuleren omwille van de corona-maatregelen. De vrijetijdsdiensten werken een alternatief aanbod uit voor de inwoners.

“Omwille van de Covid 19-maatregelen hebben we als schepencollege de knoop doorgehakt: de zomerkalender met de gemeentelijke feestelijkheden en activiteiten wordt geannuleerd”, vertelt Marnick Vaeyens, schepen van Feestelijkheden. “Deze beslissing werd genomen omdat een klassieke manier van organiseren tijdens de zomermaanden niet mogelijk zal zijn. De traditionele feestelijkheden zoals de 11 juli-viering en 21-juli viering, maar ook de braderij tijdens het kermisweekend in augustus en de boottochten op de Dender worden deze zomer daarom niet georganiseerd.”

Alberic Sergooris, schepen van Cultuur, vult aan: “Intussen zijn onze vrijetijdsdiensten op zoek naar een alternatieve manier om toch, weliswaar beperkt, een zomeraanbod te kunnen organiseren. Van zodra hierover meer duidelijkheid is, zullen we dit communiceren.”

De impact van de coronacrisis op de lokale initiatieven en het verenigingsleven is eveneens immens. “Sommige lokale organisatoren hebben hun evenementen al geannuleerd of uitgesteld, andere wachten nog even af. Hopelijk is er begin juni meer duidelijkheid over welke activiteiten van onze lokale verenigingen en organistoren tijdens de zomer en het najaar toch kunnen plaatshebben en onder welke voorwaarden. Intussen willen we hen een hart onder de riem steken en zo goed mogelijk blijven informeren en bijstaan”, zegt Sergooris.

“Ook het festivalweekend met Fissa Festival, gericht op jongeren, en Parasol wordt geannuleerd,” vertelt Sofie Renders, schepen van Jeugd. “Deze festivaldagen zouden midden september plaatsvinden, maar het voorafgaande traject met vrijwilligers en lokale verenigingen werd al getroffen door de corona-maatregelen. Beide evenementen konden niet langer georganiseerd worden zoals ze bedoeld zijn: met ruime input van de vrijwilligers en lokale jongeren, met ontmoeting tussen zoveel mogelijk inwoners en een bruisende sfeer. Daarom kiezen we er voor om beide evenementen te annuleren en volop in te zetten op een fantastische editie in 2021.”