Nieuws

Alternatieve editie van Kunstroute gaat van start tijdens pinksterweekend

De twaalfde Kunstroute breekt door corona noodgedwongen met zijn tradities. Vanaf het Pinksterweekend wordt het startschot gegeven voor een alternatieve light-versie van het evenement. Je kan wel de hele zomer lang genieten van kunst en maar liefst drie verschillende buitenexpo’s gratis bewonderen.

Het fotoproject ‘Denderleeuw ’20 + ’21 in beeld’ is een samenwerking van de gemeentelijke werkgroep Erfgoed en fotograaf Yves Nevens. Nevens bracht 41 inwoners die in de voorbije jaren iets hebben betekend voor Denderleeuw op een originele manier in beeld. De foto’s staan tentoongesteld op 13 verschillende locaties, verspreid over een parcours van 16 km. Perfect dus voor een fietstocht doorheen onze mooie gemeente, te combineren met speelpleintjes, lokale horeca en leuke plekjes. Om de fotoreeks af te sluiten rekenen we op de hulp van onze inwoners. Die mogen zelf suggesties geven voor de laatste 5 markante figuren.

In de wijk Leeuwbrug ontdekken wandelliefhebbers dan weer verrassende verhalen op plaatsen waar je normaal aan voorbijgaat. Met het sociaal artistiek project ‘Figuur op de Muur’ nam de gemeente en Samenlevingsopbouw Dominique Kenens en Ine Van de Velde, twee masterstudenten beeldende en audiovisuele kunsten, onder de arm. Inwoners uit Leeuwbrug en kinderen van de Vrije Basisschool ’t Landuiterke vertellen verhalen door het aanbrengen van figuren als stickerkunst in het straatbeeld. Bij elke figuur staat een QR-code die meer vertelt over het personage en die je laat genieten van een stop-motion filmpje. Ga dus zeker op wandel en kijk uit naar de plekken waar figuren en plekken tot leven komen.

Als laatste actie is er de actie ‘Kom (r)uit uw kot’. Het lokaal bestuur Denderleeuw wil hiermee een boodschap van hoop en positiviteit verspreiden in de gemeente. Illustratrices Lise Vanlerberghe en Leslie Saurus zijn op pad gegaan om vitrines van lokale handelaren en enkele gemeentelijke gebouwen op te fleuren met hartverwarmende raamtekeningen. Onze handelaren zijn opgetogen met de extra versiering in deze corona-tijden. Je kan de originele raamtekeningen, al fietsend of wandelend ontdekken.

Alle info over de drie expo’s kan je nalezen op de website van de gemeente via volgende link: www.denderleeuw.be/kunstroute