Nieuws

Anne Frank prijs voor leerling die uitblinkt in burgerschap

Tijdens de proclamatie van de laatstejaars van GO! atheneum Denderleeuw werd voor de eerste keer de Anne Frank prijs uitgereikt. Met deze prijs wil de school de kracht van burgerschap in de verf zetten. ”Laureaat Lyna Huizenga (6STW) heeft anderen geïnspireerd door zich uit te spreken tegen discriminatie, door op te komen voor minderheden en op te komen voor gelijke kansen voor iedereen”.

“De Anne Frank prijs is genoemd naar een buitengewone jonge vrouw die symbool staat voor moed, veerkracht en de strijd voor gerechtigheid en mensenrechten”, vertelt directeur Peter Van Hove. Anne Frank was een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat om aan vervolging van de nazi’s te ontsnappen. Ze heeft met haar dagboek een krachtig en tijdloos verhaal achtergelaten.

De Anne Frank prijs erkent en eert een laatstejaars die heeft uitgeblonken in het bevorderen van inclusie, het bestrijden van vooroordelen en het streven naar vreedzaam samenleven. “Enkele maanden geleden hebben de leerlingen elkaar genomineerd voor deze prijs”, vertelt leerkracht Sigrid De Smedt. “Zo kwamen we tot een lijst van 14 leerlingen met wie we op woensdag 17 mei, dankzij de financiële steun van het Fonds Aurore Ruyffelaere, afzakten naar het Anne Frank huis in Amsterdam. Dit bezoek heeft een diepe indruk nagelaten op de leerlingen.”

Het was uiteindelijk Lyna Huizenga (6STW) die de prijs in ontvangst mocht nemen. “Lyna heeft anderen geïnspireerd door zich uit te spreken tegen discriminatie, door op te komen voor minderheden en door te strijden voor gelijke kansen voor iedereen”, vertelt Isabelle Janssens, voorzitter van het Fonds Aurore Ruyffelaere, die de eer had om de prijs uit te reiken. “Ze heeft anderen aangemoedigd om hun stem te laten horen, om zich in te zetten voor mensenrechten en om bij te dragen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen wordt gerespecteerd en gewaardeerd.”

De Anne Frank prijs is volgens de school niet alleen een erkenning van deze leerling, maar ook een eerbetoon aan de nalatenschap van Anne Frank en haar streven naar een betere wereld. Het is een herinnering aan ons allen om te blijven vechten voor rechtvaardigheid, om ons in te zetten voor gelijkheid en om onze stem te laten horen tegen onrecht.

Voor meer informatie over de school, kan u terecht op hun website www.atheneumdenderleeuw.be

Foto v.l.n.r.: Isabelle Janssens (voorzitter van het Fonds Aurore Ruyffelaere), Laureaat Anne Frank prijs Lyna Huizenga en directeur Peter Van Hove.