Faits DiversNieuws

Antraxalarm trein station Denderleeuw

Breaking: verdacht poeder op trein. Interventie station Denderleeuw is momenteel bezig. Treinverkeer mogelijk verstoord.

 

Verschillende ploegen van de hulpverleningszone Zuid-Oost zijn ter plaatse. Een vijftiental personen mag het treinstel niet verlaten.

Ambulance ook ter plaatse. Brandweermannen in beschermende pakken gezien.  Trein werd naar een vrij spoor verplaatst zodat hinder tot een minimum beperkt wordt.

 

Sommige bronnen spreken van een honderdtal personen die de trein niet mogen verlaten. (Blijkt foutief te zijn. Reizigers in betreffende treinstel / compartiment moeten blijven zitten, vermoedelijk een dertigtal personen)

 

Burgemeester Jo Fonck erkent ondertussen dat er een zgn. antraxalarm is afgekondigd omdat er op de trein Oostende > Kortrijk > Brussel Nationaal Luchthaven een verdacht wit poeder werd gevonden.

 

Ramptoeristen zakken af richting Kouterbaan en Stationsstraat / Stationsplein.  Er lijkt ondertussen beweging richting trein te zijn.

 

Poeder werd van de trein gehaald door brandweermannen met beschermende pakken.  Wordt momenteel onderzocht, van zodra resultaten bekend zijn mag compartiment van de trein (waar de reizigers moeten blijven zitten) ontruimd worden.

 

Treinstel zorgt voor geen hinder op het spoornet.

 

Procedure wil dat er een zgn. antraxalarm wordt afgekondigd als er een verdacht poeder wordt aangetroffen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat er effectief antrax gevonden werd.

 

Civiele Bescherming test momenteel de samenstelling van het poeder. Van zodra de resultaten gekend zijn en het geen antrax of andere gevaarlijke stof blijkt te zijn, dan mag de trein volledig ontruimd worden.

 

Sommige reizigers zaten bijna 3 uur op de trein. Iedereen mag het treinstel verlaten, er zal worden overgegaan tot identificatie van de reizigers in het betreffende compartiment en eventueel volgt nog een desinfectie.

 

(c) DenderleeuwOnline.be – overname van dit artikel, geheel of gedeeltelijk, toegestaan mits bronvermelding.