Vanaf mei komt autodelen naar Denderleeuw

Vanaf mei zal je ook in Denderleeuw aan autodelen kunnen doen. SOLvA werkte een raamcontract uit voor de vervoersregio Aalst waarop lokale besturen die geïnteresseerd zijn, kunnen intekenen. De gemeente Denderleeuw ziet elektrisch autodelen als een hefboom om burgers aan te zetten tot het maken van duurzame verplaatsingen en heeft deze kans met beide handen gegrepen.

 

“Autodelen is de laatste jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen. In onze groeiende samenleving en het klimaatvraagstuk is het dan ook een duurzaam alternatief voor het bezit van een tweede wagen”, zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid, Andy Depetter. “We zien elektrisch autodelen dan ook als een echte hefboom om burgers aan te zetten tot het maken van duurzame verplaatsen. Via deelmobiliteit willen we het individueel autobezit verminderen, de CO2- uitstoot laten dalen en ook het STOP-principe verder uitbouwen. Daarom onderzoeken we ook momenteel de piste om deelfietsen te introduceren in Denderleeuw.”

 

Schepen Yves De Smet, bevoegd voor Mobiliteit, vervolgt: “Bij autodelen wordt de auto enkel gebruikt wanneer hij nodig is. Als de auto intensief gebruikt wordt, kan hij tot 9 privéwagens vervangen. Wat toch wel mooi is, want dan komt er meer ruimte vrij voor publieke plekken. Autodelers hoeven zich bovendien geen zorgen meer te maken over het vinden van een parkeerplek, het onderhoud, de verzekering, de belastingen, de herstellingen of de autokeuring. Daarnaast is het goedkoper dan het bezit van een eigen wagen voor wie minder dan 10.000 km per jaar rijdt. Gebruikers zullen per uur 4 euro betalen en per afgelegde km 0,2 euro.”

 

“Concreet willen we mensen stimuleren om bewuster na te denken over welk vervoersmiddel ze voor welke verplaatsing gebruiken. We kunnen er namelijk niet om heen dat de rol van de auto in de toekomst steeds kleiner zal worden. Een mentaliteitsverandering op het vlak van autogebruik is dus nodig. Maar uiteraard begrijpen we dat het gedrag van mensen veranderen niet met één knip zal gebeuren. En net dat is de sterkte van gedeelde mobiliteit, want mensen moeten geen radicale keuze maken en kunnen geleidelijk aan proeven van meer duurzame vervoersmiddelen. Vanaf mei zullen er via het raamcontract van SOLvA twee deelauto’s ter beschikking gesteld worden in de gemeente. We hopen dus vurig dat onze inwoners aan het autodelen slaan en zullen hen hiertoe zoveel mogelijk stimuleren”, besluit schepen De Smet.