In de gemeente Denderleeuw zijn 98,67% van de woningen aangesloten op het rioleringsnet. Dat is een uitstekend rapport want in de wijde regio doet geen andere gemeente het beter. Een reportage in Pano op VRT doet nogal wat stof opwaaien omdat 400.000 woningen in Vlaanderen niet zijn aangesloten.
“We zitten met onze aansluitingen op een hoog percentage en dus ook ruim boven het gemiddelde van 86%. Bij het beoordelen van een omgevingsvergunningsaanvraag voor nieuwbouw of voor een verkavelingsaanvraag dient te worden nagegaan of alle nutsvoorzieningen, zoals dus riolering, aanwezig zijn. Dat is een logische stap, ik begrijp niet dat die in andere gemeenten wordt vergeten”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken Yves De Smet. “Onze diensten kijken iedere navraag nauwgezet na, maar een nog belangrijker stap is het detecteren van niet aangesloten woningen. “Die detecteren wij bij dossiers voor verbouwingen waar zowel de private riolering als de aansluiting op de openbare riolering altijd wordt nagekeken”. Het gemeentestuur Denderleeuw spendeert jaarlijks meer dan 1.000.000,00 € aan de aanleg, de herstelling en het onderhoud van het openbaar rioleringsnetwerk.
Afvalwater in natuur
Voor schepen van Klimaat Andy Depetter is het nieuws hallucinant. “Het is toch evident dat elke woning moet verplicht worden aangesloten op de openbare riolering. Wij waken ook over die locaties waar een aansluiting niet mogelijk is. Dit is het geval als in de straat of een deel van de straat geen openbare riolering kan aangelegd worden. De eigenaars worden dan verplicht een individuele behandeling afvalwater te plaatsen. Dat afvalwater van 400.000 woningen in open beken en natuurgebied terechtkomt is shockerend”.
Vanuit de gemeente Denderleeuw zijn er tevens flankerende maatregelen zoals onderzoek en eventuele herstelling van defecte aansluitingen.
Geen toeval
Maar het goede rapport valt niet zomaar uit de lucht. Dat zegt schepen Jan De Nul. “In de loop van de voorbije 12 jaar volgde ik een aantal belangrijke projecten concreet op. In 1999 ging de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Liedekerke van start. De zuivering in ons werkingsgebied – waartoe Denderleeuw behoort – stelde toen nauwelijks iets voor. Vandaag wordt 90% van het rioolwater gezuiverd. De projecten zorgen nu mee voor dit resultaat. Het gaat onder meer over afkoppeling Wildebeek Waterlede, De Naeyerstraat en De Reyte” ,aldus de schepen. En net deze ingrepen zorgen voor de verbeterde biologische waterkwaliteit van de beken Bellebeek, Wildebeek en Molenbeek-Vogelzangbeek en de Dender.