NieuwsPolitiek

Betalen we binnenkort om te parkeren in het dorpscentrum?

Gisterenavond was er gemeenteraad. Kristof Slagmulder stelde enkele vragen over het parkeerbeleid, het toenemend aantal sluikstorten en het inzetten van lokfietsen om fietsdiefstallen tegen te gaan. Een samenvatting.

Parkeerbeleid – invoeren betalend parkeren?

We hebben geruchten opgevangen dat er in Denderleeuw betalend parkeren zou ingevoerd worden, o.a. in het dorpscentrum. Het Vlaams Belang interpelleerde daarover schepen Yves De Smet en hij bevestigde dat het parkeerbeleid inderdaad momenteel herbekeken wordt. Hij bevestigde noch ontkende de invoering van betalend parkeren. Uit gesprekken met enkele middenstanders die het VB had, blijkt dat zij dat absoluut niet zien zitten. Ook het Vlaams Belang ziet dat niet zitten. De Vlaming wordt sowieso al plat belast en onze partij kondigde gisterenavond aan zich daar voor de volle 100% tegen te zullen verzetten, aldus VB-gemeenteraadslid Jan Vanbegin.

Sluikstorten

Het Vlaams Belang waarschuwde bij de invoering van de gewogen Diftar en de afvalcontainers dat de sluikstortproblematiek zou stijgen. En dat blijkt ook uit de feiten. Dat bevestigde de schepen van Groen inderdaad ook gisteren op de gemeenteraad. Ook hebben we gewaarschuwd dat sluikstorters hun afval in de afvalcontainers van hun medeburgers zouden droppen. Ook dat blijkt ondertussen het geval te zijn. Het kan toch niet zijn dat iemand moet betalen voor andermans afval? Er wordt vanaf 2022 door Ilva een slot ter beschikking gesteld. Kostprijs 35 euro. Dit getuigt van slecht bestuur. Toen men besloot dat er afvalcontainers gingen ingevoerd worden dan moesten die sloten ook al beschikbaar geweest zijn. Het Vlaams Belang heeft daarom gisteren opgeroepen om dergelijke sloten gratis ter beschikking te stellen, of op z’n minst aan sterk verminderd tarief. Desnoods kan er gewerkt worden met een groepsaankoop. Een slot van 35 euro is voor mensen die het financieel al moeilijk hebben dan ook veel geld. Heel wat van hen wonen in een sociale wijk waar het risico op sluikstorten hoger is dan elders. Degenen die het financieel moeilijker hebben, zijn net degenen die een dergelijk slot nodig hebben. Het gemeentebestuur zei de vraag te zullen stellen aan Ilva.

Politiebegroting – lokfietsen

In onze gemeente worden al jaren heel wat fietsen gestolen. Nog niet zolang geleden besloot de stad Leuven om lokfietsen in te zetten. Dat zijn fietsen die daar aan het station zullen geplaatst worden en die een gps-tracker bevatten. Het Vlaams Belang heeft dit enkele jaren geleden ook in Denderleeuw voorgesteld. Het kon zogezegd niet omwille van de privacy. Maar blijkbaar kan dat dus wel. Daarom herhalen we onze oproep om ook in Denderleeuw lokfietsen in te schakelen in de strijd tegen fietsdiefstallen. Het gemeentebestuur wil hier voorlopig niet op inzetten.