Bloedvoorraad drastisch gedaald: Rode Kruis doet oproep

Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig, omdat ze ziek zijn of na een ongeval, bevalling of operatie. Ben je tussen 18 en 66 jaar oud en in goede gezondheid? Aarzel dan niet om donor te worden.

Donoren helpen Roland terug op de been.

“Dertig jaar lang was ik trouwe bloedgever. Nooit had ik gedacht dat ik het op een dag zelf nodig zou hebben.” Aan het woord is Roland Vanwolleghem, 53 jaar oud uit Maldegem. Vier jaar geleden had hij zelf bloed nodig na een zwaar ongeval met zijn motorfiets. Door zijn vechtlust, maar zeker ook door de inzet van al die vrijwillige donoren, heeft Roland zijn leven ondertussen weer volledig kunnen opnemen.

“Meer dan een jaar bleef ik in het ziekenhuis”, gaat Roland verder. “Revalideren was nodig, zeker toen ik verlammingsverschijnselen kreeg in mijn benen. Ik weet hoe het voelt om in een rolstoel te zitten.”

Gelukkig is Roland er door goede verzorging, de juiste medicatie en de hulp van zoveel donoren weer helemaal bovenop. “Door de pijn te verbijten en te blijven oefenen ben ik nu weer volledig mobiel en heb ik geen rolstoel meer nodig!”, vertelt een blije Roland.

Door zijn medicatie is Roland nu niet meer geschikt als donor. “Dat voelt toch wel zwaar aan. Als troost denk ik dan aan al die jaren dat ik zelf ook bloed heb gegeven. Dat het nuttig is, daarvan ben ik zelf het bewijs! En door het volgen van een Eersthulpcursus bij het Rode Kruis kan ik nog altijd mensen helpen, maar dan op een iets andere manier”.

Patiënten rekenen op jou!

Ben je 18 of ouder en verkeer je in goede gezondheid? Perfect! Aarzel geen seconde en word donor.

Help Helpen het vraagt amper een klein uurtje van je tijd en je kan er zomaar het leven van iemand mee redden.

Praktische info

Bloed geven kan op donderdag 26 november en vrijdag 27 november van 17u30 tot 20u30 in zaal De Vrede, Dorp te Denderleeuw.

De geplande bloedinzameling van het Rode Kruis in Welle op maandag 30 november van 18u30 tot 20u30 gaat gewoon door. Niet in de gebruikelijke locatie, maar wel in De Palaver/Oude kerk Hemelrijk, Seringenlaan 1.

De medewerkers volgen strikte richtlijnen zodat alles veilig verloopt.

Bloed geven gebeurt trouwens nog steeds in de meest veilige omstandigheden dankzij verschillende maatregelen:

  • toepassing van strikte hand- en hoesthygiëne bij medewerkers en donoren;
  • naleving van afstandsmaatregel van minstens 1,5 meter tussen verschillende personen;
  • het verplicht dragen van een mondmasker;
  • het verplicht maken van een afspraak voor donatie via het donorportaal, https://donorportaal.rodekruis.be/ of via het gratis nummer 0800 777 00