De inwoners van de meest landelijke deelgemeente van Denderleeuw, Welle, krijgen binnenkort niet alleen een kolossale windmolen aan het Broekpark door hun strot geramd (sic). Er staat in de Broekstraat een enorm woonerf op het programma van projectontwikkelaar Woenst van families De Meuter en Verdoodt.
“De aanvraag betreft de nieuwbouw van één meergezinswoning met 11 wooneenheden (blok A), één meergezinswoning met 5 wooneenheden (blok B), 20 woningen (woningclusters C D E F G en H), één gemeenschappelijke tuinberging, één paviljoen met gemeenschapsfunctie, één parkeergebouw (ondergronds, 81cm onder straatniveau) en de aanleg van een gemeenschappelijke tuin” staat in de bouwaanvraag omschreven.
Het project kreeg de naam ‘Sterms’ (genoemd naar de roepnaam van de eigenaars van de oude boerderij, nvdr) en doet nu zijn naam al alle eer aan bij de bewoners van voornamelijk de Broekstraat en Kerkstraat: het stormt er. Vooral het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente en vanuit de ontwikkelaar. De commentaren op sociale media zijn duidelijk en quasi eensgezind: dit project is te groot voor Welle.
“Er wordt tot bijna tegen de perceelsgrens van de tuinen in de Kerkstraat gebouwd, door het niveauverschil van het terrein is onze privacy volledig weg” laat een bezorgde bewoner optekenen. “Als buur zijn wij onze privacy gewoon kwijt, er wordt tot tegen het baantje gebouwd waardoor wij direct inzicht krijgen in onze tuin en achteraan onze woning” klinkt het bij iemand anders.
“Nu zie of hoor je geen politiekers, ze voelen de bui wellicht hangen: de buurt lust dit extraverte project niet, maar ze zullen het toch door onze strot rammen zoals die enorme windmolen.” zegt een andere buur die oproept om zwarte vlaggen te hangen als teken van protest.
“Ze willen de inpakt minimaliseren en hebben hun mond vol van burgerparticipatie maar hier zie je net het tegenovergestelde: corona is het schaamlapje om geen informatie te moeten geven” laat een andere buurman zich ontvallen.
Het is duidelijk: Sterms gaat over de tongen, maar niet waarop de projectontwikkelaar of het gemeentebestuur misschien zal gehoopt hebben. Bevoegd schepen Yves De Smet: “Wij doen nog geen voorafname op de beslissing en we wachten de adviezen en het resultaat van het openbaar onderzoek af”.
Info over het project: http://sterms.be/
Een bezwaar indienen: via het omgevingsloket