Nieuws

Burgerlijke medaille voor moedige reddingsactie

Op donderdag 17 september ontvingen Sam Goossens, Jan Roels en Sven Timmermans een medaille en bijhorende diploma ‘burgerlijke medaille voor daden van moed, zelfopoffering of menslievendheid’ omdat ze vorig jaar het leven redden van een fietser die in de Dender viel. De eretekens en diploma’s werden uitgereikt door het college van burgemeester en schepenen. Ook commissaris Wim Van Vaerenbergh was aanwezig, want zijn manschappen reageerden die dag snel en alert.

Het verhaal van de drie moedige mannen dateert van 14 juni 2019. Die dag werd Armand De Maeseneer ter hoogte van de Schiptrekkersbrug onwel, viel van zijn fiets en kwam in het water terecht. Door de sterke onderstroom in de Dender en de steile oevers slaagde Armand er niet in om uit het water te klauteren. Bovendien kunnen de grote verschillen in temperatuur – de bovenlaag van het water is warm en de onderlaag is heel koud – heel snel voor verkrampte spieren zorgen en de kans op onderkoelingsverschijnselen vergroten.

Jan Roels uit Denderleeuw hoorde de luide plons en snelde naar de Dender. In het water zag hij een man drijven, met zijn gezicht naar beneden. Zonder twijfelen sprong hij in het water en kon hij de man omdraaien. Hij riep op Sven Timmermans, die enkele seconden later aankwam, om hem te helpen. Deze riep een omstaander om naar de hulpdiensten te bellen en sprong ook in het water. Samen konden ze de drenkeling naar de kant van het water brengen en maar net boven water houden. Door de shock van het koude water slaagden zij er eveneens niet meer in om zelfstandig de oever op te klimmen.

Enkele minuten later kwam de eerste interventieploeg van de politie ter plaatse. De agenten trachtten vanaf de oever te helpen, maar dit lukte niet. De twee helpers kregen het ondertussen ook moeilijk in de Dender. Inspecteur Sam Goossens twijfelde niet en sprong ook in de Dender. Ondertussen kwam ook de tweede politieploeg ter plaatse. Door het vormen van een menselijke ketting konden de agenten iedereen helpen om bij te komen op de oever. De drenkeling was onderkoeld en bij bewustzijn en kreeg de eerste hulp van de politie.

“Wat deze drie mannen deden, verdient respect”, vertelde burgemeester Jo Fonck op de huldiging. “Je hoort vaak redders zeggen dat ze zelf niet beseffen dat ze een heldendaad hebben verricht. Maar niet veel mensen reageren bij dit soort ongevallen heel adequaat en efficiënt, met gevaar voor eigen leven. Gelukkig zijn er mensen zoals Jan, Sven en Sam die dat wel doen.”