COVIDNieuws

Coronacoach sensibiliseert en ondersteunt organisatoren

In coronatijden een evenement of activiteit organiseren, het is zeker niet evident. Gemeente Denderleeuw wil daarom organisatoren, clubs en verenigingen ondersteunen en zet een coronacoach in om erop toe te zien dat evenementen, activiteiten of sportwedstrijden volledig ‘coronaproof’ kunnen plaatsvinden.

“Clubs, verenigingen en organisatoren kunnen sinds september opnieuw activiteiten en evenementen organiseren. Dat is in deze tijden zeker niet eenvoudig, want er zijn protocollen rond sport, cultuur, evenementen en horeca. Organisatoren moeten dus heel wat richtlijnen volgen, een draaiboek opmaken, een coronaverantwoordelijke aanduiden…”, vertelt schepen van Cultuur Alberic Sergooris. “De medewerkers van onze dienst Vrije Tijd staan onze clubs, verenigingen en organisatoren hierin met raad en daad bij en begeleiden hen bij de aanvraag van hun evenement. Met de aanstelling van een coronacoach gaan we nog een stap verder. Deze moet vooral sensibiliseren maar kan ook ingrijpen.”

De coronacoach bekijkt samen met de coronaverantwoordelijke van de organisatie of alle richtlijnen en afspraken worden nageleefd. En het is precies daarop dat het gemeentebestuur volop wil inzetten. De coronacoach werkt met de checklists op basis van de veiligheidsprotocollen die uitgewerkt zijn binnen het covid-event-riskmodel. “Maar zeker zo belangrijk is dat hij ter plaatse gaat en samen met de organisator de vooraf opgemaakte coronadraaiboeken bekijkt en aftoetst aan de reële situatie. Waar nodig kan hij advies geven of bijsturen”, zegt burgemeester Jo Fonck. “Zo bezocht hij afgelopen weekend als coronacoach een sportwedstrijd en een evenement. In beide gevallen werden de coronarichtlijnen correct nageleefd. Dat is zeer fijn om te horen, want we weten dat onze clubs en organisatoren enorme inspanningen leveren om hun activiteiten coronaproof te houden. De organisatoren ontvangen trouwens nadien de feedback ook op papier, net als de gemeentediensten. Zo kunnen we maximaal het sociale leven laten doorgaan op een (corona)veilige manier.”