Nieuws

Cultuuraanbod Denderleeuw in december via livestream te volgen recht tot in de huiskamer

Het coronavirus heeft de voorbije maanden al heel wat roet in het eten gegooid en dat is bij het vrijetijdsaanbod niet anders. De dienst Vrije Tijd bokste voor dit najaar een alternatief én coronaproofaanbod in elkaar, maar door de verstrengde maatregelen kon dit niet doorgaan. Om de inwoners van Denderleeuw toch te laten genieten van cultuur in de maand december, kunnen zij het kerstconcert STIL. op zaterdag 12 december en de lezing van Nadia Nsayi op woensdag 16 december volgen via livestream.

“Jammer genoeg hebben we de vrijetijdsactiviteiten voor dit najaar moeten annuleren omwille van de verstrengde coronamaatregelen. Omdat we merken dat er een grote nood is aan cultuurbeleving hebben we ervoor gezorgd dat onze inwoners het kerstconcert STIL. en de lezing van Nadia Nsayi kunnen volgen via livestream. Beide livestreams zullen te volgen zijn via het YouTubekanaal van de gemeente. De link naar beide livestreams is ook terug te vinden in de evenementen op de gemeentelijke Facebookpagina”, aldus schepen Marnick Vaeyens.

“Cultuur verbindt en kan in deze moeilijke tijden troost en warmte bieden. Door de activiteiten op deze manier te organiseren hopen we dat we onze inwoners toch kunnen laten meegenieten van een vleugje cultuur, recht tot in de huiskamer”, zegt schepen Alberic Sergooris.

Het concert STIL., met muzikanten Sophia Ammann op zang en gitaar en Seraphine Stragier op cello en harp, brengt eerlijke interpretaties van klassieke, pop en folk composities gaande van Bach tot Feist en laat het publiek wegdromen in een gedeelde beleving tussen droom en concert. Voor de gelegenheid worden ook enkele kerstliedjes opgenomen in het repertoire. De livestream gebeurt vanuit de parketzaal van ’t Kasteeltje op zaterdag 12 december en is te volgen via livestream op het YouTube-kanaal van de gemeente via de link: https://youtu.be/pxbzT5moMg4.

Op woensdag 16 december kan je van thuis uit de lezing van Nadia Nsayi meevolgen. Politicologe Nadia Nsayi is een dochter van België en Congo. Ze vertelt op basis van haar boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ over haar familieverhaal dat verweven is met de relaties tussen België en Congo. Ze eindigt met een pleidooi voor dekolonisatie zestig jaar na de onafhankelijkheid van Congo.

Nadia Nsayi heeft een masterdiploma Internationale Politiek (KU Leuven). Ze was bijna tien jaar beleidsmedewerker Congo bij de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen en de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen. Sinds 2019 is ze curator Beeldvorming bij het Museum aan de Stroom (MAS) in het kader van de tentoonstelling ‘100 X Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen’. Deze lezing lijkt ons een uitstekend vertrekpunt om het momentum van de huidige antiracistische en dekoloniale verontwaardiging uit te diepen met wat extra reflectie. Deze lezing wordt gelivestreamd vanuit de parketzaal in ’t Kasteeltje tot in de huiskamers en is te volgen via het YouTube-kanaal van de gemeente via de link: https://youtu.be/iJzheAOChZM.