COVIDNieuws

Denderleeuw annuleert gemeentelijke evenementen en zoekt naar alternatief voor intrede Sinterklaas

De coronacijfers gaan nog steeds de verkeerde richting uit. Om de coronaverspreiding tegen te gaan schrapt het Lokaal Bestuur Denderleeuw alvast enkele grote evenementen in eigen beheer. Voor de aankomst van de Sint wordt gewerkt aan een alternatief. Vrijdag bekijkt de gemeentelijke crisiscel het volledige activiteitenprogramma voor december en januari.

“Heel wat inwoners zijn weliswaar al beter beschermd tegen het coronavirus dankzij hun vaccinatie, maar toch blijft het virus volop woekeren. De voorbije 7 dagen waren er 208 besmettingen in onze gemeente en de positiviteitsratio blijft stijgen. De druk op de zorg is op dit moment veel te hoog. Het aantal ziekenhuisbedden dat ingenomen wordt door covidpatiënten stijgt dag na dag, de testcentra worden overstelpt door aanvragen en de huisartsen kreunen onder de werkdruk. We moeten het virus absoluut indijken en onze contacten zoveel mogelijk beperken. En de contacten die we nog hebben, moeten zo veilig mogelijk plaats vinden, met strikte aandacht voor de coronarichtlijnen”, benadrukt burgemeester Jo Fonck.

Daarom besliste het college van burgemeester en schepenen alvast om enkele gemeentelijke evenementen te annuleren. Cultuurschepen Alberic Sergooris: “Zo wordt de uitzending van ‘De Nacht van Vlaanderen’, de documentaire over Jean-Paul Praet, voorzien voor 3 december in Den Breughel, uitgesteld, net als Tastoe op 2 december. De randactiviteiten die de bib gepland had voor de verwendagen dit weekend, worden geschrapt. Fissa Festival op 22 december en Jazz Madd op 4 december worden eveneens geannuleerd, zoals ook de kerstmarkt van 18 en 19 december op het dorpsplein van Denderleeuw, de kerstontmoeting in De Palaver op 22 december, de nieuwjaarsdrink voor inwoners op 9 januari 2022 en de Sint-Antoniuskermis met de populaire varkenskopverkoop op 23 januari 2022.”

Geen kerstmarkt en nieuwjaarsdrink

Lokaal Bestuur Denderleeuw zou samen met Maspoe voor de eerste keer zelf een kerstmarkt organiseren op het Dorp in Denderleeuw, maar dit gaat dus niet door. “De nieuwe maatregelen maken het praktisch niet haalbaar om een gezellig samenzijn te organiseren. Een kerstmarkt brengt veel mensen samen, zorgt voor verschillende bezoekersstromen en de opkomst is moeilijk op voorhand in te schatten, waardoor we onze kerstmarkt niet coronaproof kunnen laten verlopen”, licht Marnick Vaeyens, schepen van Feestelijkheden, toe. “Ondanks de annulatie van onze eerste kerstmarkt zetten we wel opnieuw in op een extra dosis gezelligheid tijdens de eindejaarsperiode. Naar goede traditie plaatsen we op onze dorpspleinen eerstdaags een grote kerstboom en zorgen we voor sfeervolle kerstverlichting.”

Ook de nieuwjaarsdrink voor inwoners, gepland op zondagvoormiddag 9 januari 2022 op het Welleplein, wordt geannuleerd. “Enkel al zittend eten of drinken op een kerstmarkt of een zelftest ter plaatse laten uitvoeren tijdens een nieuwjaarsdrink zijn geen haalbare opties. Het moet gezellig blijven voor iedereen”, verduidelijkt burgemeester Jo Fonck.

Aangepast programma intrede Sinterklaas

Maar is er ook goed nieuws: de Sint komt zondag 5 december wél naar Denderleeuw. “We willen de kinderen niet teleurstellen, want ze hebben zo hard uitgekeken naar de komst van Sinterklaas”, aldus jeugdschepen Sofie Renders. “Wel willen we een massale opkomst bij de Schiptrekkersbrug vermijden. Ook een bezoek aan de Sint in Den Breughel kan niet doorgaan. Daarom zijn onze vrijetijdsdiensten nu volop bezig met de uitwerking van een alternatief programma. Houd dus
zeker onze communicatiekanalen in het oog voor concrete info!”

Crisiscel bekijkt verdere aanpak

Vrijdag komt de gemeentelijke crisiscel digitaal samen om de verdere aanpak in Denderleeuw te bespreken. Onder andere de volledige evenementenkalender voor december en januari wordt onder loep genomen. Een overzicht van de evenementen die geannuleerd worden en de activiteiten die wel kunnen georganiseerd worden zal gepubliceerd worden op de gemeentelijke website.

Verbod op fuiven en dansfeesten in Oost-Vlaanderen

Dinsdag besliste gouverneur Carina Van Cauter ook al om de komende vier weken alle fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn, te verbieden in OostVlaanderen. Het gaat om alle publiek toegankelijke fuiven, feesten en evenementen met als hoofddoel het afspelen van muziek en dansen en ingericht door organisatoren van wie dit niet tot de normale programmatie en opdrachten behoort. Privé-feesten worden door dit besluit niet gevat, maar uiteraard moeten ook dan de nodige voorzichtigheidsmaatregelen maximaal nageleefd worden. Het besluit van de provinciegouverneur gaat in vanaf vrijdag 26 november en loopt tot en met 26 december 2021.