Nieuws

Denderleeuw blijft imago van aantrekkelijke woongemeente waarmaken

De bevolkingscijfers van 2021 tonen aan dat Denderleeuw een aantrekkelijke woongemeente is en blijft. De uitstekende ligging tussen Gent en Brussel en de goede verbinding met het openbaar vervoer maken dat heel wat mensen zich in de gemeente vestigen.

“Uit de bevolkingscijfers van 2021 blijkt dat Denderleeuw nog steeds een aantrekkelijke woongemeente is. Vorig jaar verhuisden 1260 inwoners naar onze gemeente. Een hoog aantal, gelet op het inwonersaantal van 20.700, maar deze tendens merken we al enkele jaren”, zegt burgemeester Jo Fonck. “Denderleeuw heeft een uitstekende ligging. Dankzij het station en de vlotte verbinding met de autosnelweg is onze gemeente de ideale woonplaats voor wie in Gent of Brussel werkt. Daarnaast zijn er ook heel wat basisscholen aanwezig, zijn er veel sport- en jeugdverenigingen actief, beschikken we over een uitgebreide sportinfrastructuur en blijven de woningen tegenover steden zoals Aalst en Brussel betaalbaar. Belangrijke zaken die gezinnen ertoe aanzet om Denderleeuw te kiezen als woonplaats en dat zien we ook terug in de cijfers.”

“De wereld mondialiseert en ook in Denderleeuw zien we deze tendens. Vorig jaar mochten we inwoners van 60 verschillende nationaliteiten verwelkomen. Het merendeel van deze nieuwe inwoners was afkomstig uit onze buurgemeenten of verhuisden van Brussel naar hier. Momenteel kent onze gemeente inwoners van meer dan 110 verschillende nationaliteiten en zijn 1939 inwoners niet-Belg”, legt schepen van Integratie Andy Depetter uit.

Er werden ook heel wat vertrekken geregistreerd: 1253 inwoners verlieten onze gemeente. Ook daar zien we vooral verhuisbewegingen tussen Denderleeuw en de omliggende gemeenten. Binnen Denderleeuw zelf verhuisden 527 inwoners.

Uitdagingen

“De registratie van deze cijfers brengt heel wat uitdagingen met zich mee voor onze dienst Burgerzaken en de lokale politie, want bij elke registratie moeten er steeds wooncontroles aangevraagd, uitgevoerd en verwerkt worden. Dit gebeurt in het kader van fraudebestrijding. Daarnaast hebben we vorig jaar ook beslist om 84 personen ambtshalve te schrappen van een adres en drie personen ambtshalve in te schrijven op een adres. Ook deze dossiers vergen heel wat inspanningen van de wijkinspecteurs en de dienst Burgerzaken”, stelt burgemeester Fonck. “Tot slot is er ook heel heuglijk nieuws, want vorig jaar werden maar liefst 199 Denderleeuwse kindjes geboren. Voor de nieuwsgierigen onder ons: bij de jongens waren de namen Lewis en Finn het populairst en bij de meisjes zijn dat Amélie, Marie en Emma.”