Denderleeuw gaat voor groener voertuigenpark

De gemeente Denderleeuw investeert in bedrijfsvoertuigen op aardgas en zet zo een belangrijke stap naar een groener voertuigenpark. Netbedrijf Eandis ondersteunde de aankoop en de plaatsing van een eigen aardgasvulstation.

 

De technische dienst van de gemeente Denderleeuw heeft een aantal kleine bestelwagens die continu ingezet worden bij het onderhoud van het openbaar groen, de wegen en de gemeentelijke gebouwen. Een aantal van deze bestelwagens was aan vervanging toe.

´Duurzaamheid is één van de pijlers waarop het gemeentebestuur inzet tijdens deze legislatuur. Daarom wilden we een milieuvriendelijk alternatief voor de vervuilende dieselwagens´, licht schepen van Duurzaamheid Sofie Renders toe.

 

Het gemeentebestuur koos uiteindelijk voor 4 CNG-voertuigen.

Netbedrijf Eandis fungeerde als aankoopcentrale en stond de gemeente bij de aankoop van 4 Fiat Doblo Cargo-wagens op CNG bij.

 

In afwachting van meer publieke gastankstations (waarvan het aantal jaarlijks stijgt) plaatst Denderleeuw, in samenwerking met Eandis, ook een eigen CNG-vulstation. ´Dat is een ‘slow fill’-installatie, aangesloten op het gewone aardgasnet. Daarmee kan je op vier uur tijd voltanken´, vertelt mobiliteitsschepen Jan De Nul. ´Zo kunnen twee van de CNG-bestelwagens ’s nachts gevuld worden zodat ze ’s morgens klaar staan voor de technische dienst.´

 

Ook Eandis gelooft sterk in duurzame mobiliteit en heeft als opdracht de lokale besturen daarin te ondersteunen. Eandis doet dat via studies rond mobiliteit en wagenparken, het organiseren van gezamenlijke aankooptrajecten en het plaatsen van oplaadinfrastructuur en aardgas vulstations.

 

NDB©

Foto : Elke Meert©