Denderleeuw organiseert digitale opening en rondleiding in nieuwe site gemeentelijke technische dienst en brandweer op 28 november

De nieuwe site voor de gemeentelijke technische dienst en de brandweer in de Veldstraat is klaar. De sterk verouderde gemeentelijke magazijnen in de Moreelstraat en brandweerkazerne in de Nieuwstraat worden ingeruild voor de nieuwe uitvalsbasis in de Veldstraat. Een project waarin de gemeente 5 miljoen euro investeerde. Door de coronamaatregelen kan een fysieke opening niet doorgaan en daarom wordt op 28 november om 15 uur een digitale opening en rondleiding georganiseerd die gevolgd kan worden via de gemeentelijke Facebookbookpagina en YouTubekanaal.

“De nieuwe site voor de gemeentelijke technische dienst en de brandweer in de Veldstraat is eindelijk klaar en daar zijn we als gemeentebestuur ontzettend fier op. Zowel de gemeentelijke magazijnen in de Moreelstraat en de brandweerkazerne in de Nieuwstraat waren sterk verouderd waardoor een oplossing zich opdrong. Als lokaal bestuur willen we een aantrekkelijke werkgever zijn en staat het welzijn van onze medewerkers voorop én willen we ook een sterke publieke dienstverlening bieden aan onze inwoners. Ook de veiligheid van onze inwoners is prioriteit. Het snel kunnen uitrukken van de brandweer bij een noodsituatie speelt hierin een belangrijke rol. Dankzij dit moderne gebouw en de strategische ligging aan de steenweg Aalst- Ninove, zullen we dit in de praktijk kunnen brengen. Binnenkort worden de gebouwen in de Moreelstraat overigens afgebroken en zal er op deze plek een satellietparking worden aangelegd, om de parkeernood in de buurt op te vangen. De weg naar een autoluw, aangenaam dorsplein als het centrum van onze gemeentelijke dienstverlening ligt hiermee open”, aldus burgemeester Jo Fonck.

“We wilden de prachtige realisatie van de site Veldstraat graag voorstellen aan het grote publiek met een grote opening en rondleiding, maar door de coronacrisis is dit niet mogelijk. Daarom hebben we gekozen voor een alternatief en zal er op 28 november om 15 uur een digitale opening en rondleiding georganiseerd worden, te volgen via de gemeentelijke Facebookpagina en YouTubekanaal.”

Herinrichting site Veldstraat

Schepen Jan De Nul licht verder toe: “Eind 2012 kochten we site aan. Na het hele ontwerpproces ging de eerste fase van de herinrichting eind 2018 van start. Sinds dat moment zijn de werken vrij snel verlopen. De achterste loods werd volledig vernieuwd tot een loods voor de groendienst. Midden 2019 werd het oude administratieve gebouw van het vroegere Van Roy-containerbedrijf afgebroken. In de plaats is een spiksplinternieuw kantoorgebouw met aansluitende garage, schrijnwerkerij en stapelplaats gekomen. De gemeentelijke arbeiders hebben nu moderne sanitaire voorzieningen, een mooie refter en veel ruimte om alle materieel efficiënt op te bergen en te organiseren. Er is een groot magazijn waar het professioneel magazijnbeheer met de nieuwe barcodescanner verder uitgebouwd wordt.”

“Voor de brandweer is een ruime loods voorzien om de brandweervoertuigen te stallen en de kleedkamers voor de brandweerlui te herbergen. De loods is uitgerust met de modernste snufjes. Hierdoor kunnen de poorten automatisch van op afstand geopend en gesloten worden bij brandweerinterventies. Vooraan is er een ruime parking, niet alleen voor personeel en brandweer maar ook voor leveranciers en bezoekers”, zegt burgemeester Fonck.

Schepen Yves De Smet gaat verder: “Ook architecturaal mag het gebouw er zijn. Het Gentse Bureau Partners Architecten & Ingenieurs maakte het ontwerp en begeleidde de gemeente uitstekend bij de bouw. Aannemersbedrijf IBC Van de Walle trok de ruwbouw op en zorgde voor de afwerking, de firma’s SPIE en Vanderputten zorgden voor de HVAC en elektriciteit, de lift werd geplaatst door de firma Kone.”

Duurzaam

“Op deze site werkt Gemeente Denderleeuw overigens aan een duurzame manier van landschapsbeheer én verwarming. De site werd namelijk uitgerust met een biomassa-installatie. Dit is een verwarmingssysteem dat werkt op houtsnippers. Het houtafval van het beheer van het openbaar groen zal versnipperd worden en dienen als voeding voor de biomassaketel. In Oost-Vlaanderen gelden we hiermee als een voorbeeldproject binnen de ruime omgeving en de provincie heeft ons hierin dan ook ondersteund en gesubsidieerd. Er werd ook ruime watertank van 80.000 liter geplaatst waarmee we regenwater zullen opvangen om op de site te hergebruiken. Tot slot zal het gemeentelijk wagenpark uitgerust worden met een track & trace-systeem. Dankzij dit systeem kunnen verplaatsingen geoptimaliseerd worden, waardoor we het aantal gereden kilometers kunnen laten dalen en dus ook onze CO2- uitstoot kunnen verminderen. Ook de voertuigen op CNG die we de voorbije jaren hebben aangekocht én de geplande aankopen van elektrische voertuigen, dragen hun steentje hier aan bij”, legt schepen Andy Depetter uit.

Geen eindpunt

Schepen Alberic Sergooris: “De gebouwen zijn nu gerealiseerd, maar dit is niet het eindpunt. In de loop van 2021 zal de uitleendienst van de dienst Vrije Tijd opgestart worden. Bij deze uitleendienst zal materiaal voor evenementen en buurtfeesten online gereserveerd kunnen worden. Ophalen gebeurt aan de balie van de site Veldstraat. Zo werkt Gemeente Denderleeuw gestaag verder aan de realisatie van haar meerjarenplan en de optimalisering van haar dienstverlening aan burgers en verenigingen.”