Nieuws

Denderleeuw schakelt versnelling hoger in ver-“led”-ing

Op de gemeenteraad van 17 oktober keurden de raadsleden goed dat de gemeente Denderleeuw instapt in het aanbod van Intergem om de openbare verlichting over te dragen aan netbeheerder Intergem. Een van de aanleidingen hiervan is het versneld kunnen realiseren van het vergroenen van deze openbare verlichting. Tegen 2030 zullen immers alle armaturen in de gemeente vervangen worden door led-armaturen. Deze maatregel betekent voor  Denderleeuw een belangrijke stap om de klimaatdoelstelling om 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030 te behalen.

“De voorbije twee jaar investeerde het gemeentebestuur zelf al in nieuwe ledverlichting op het openbaar domein. Zo werd er al nieuwe ledverlichting geplaatst in de Koopwarenstraat, Theo De Cleynlaan en Landuistraat, Hoogstraat, Parochiestraat, Hoekstraat, V. Witterzeelstraat, A. De Brabanterstraat,  Collegestraat, Maanstraat, Kouterbaan, Bloemlandstraat, Ringlaan, Witte Wilgenlaan, Warandestraat, Lijsterstraat, Hofstraat, Ten Kouter, Spoorweglaan, Tulpenlaan, voetgangerstunnel station en fietsenstallingen, De Nayerstraat, Kemelbrug, Raaplandstraat, Regentiestraat en Hertstraat. Door deze investering werd 16% van de openbare verlichting vervangen door ledverlichting. Als we op dit tempo blijven vervangen, zitten we echter tegen 2030 op slechts 58%”, zegt schepen van Openbare Werken, Yves De Smet.

“Steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen op het vlak van openbare verlichting, milieu, energiebesparing en kosten-efficiëntie. Door in te stappen in het aanbod van Intergem kunnen we onze klimaatdoelstelling om 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030 sneller behalen. Intergem zal namelijk tegen 2030 100% van de openbare verlichting vervangen door ledverlichting. In 2030 zullen we 20% minder CO2 uitstoten via de openbare verlichting dan dat we vandaag doen, wat neerkomt op 50 ton CO2”, vertelt schepen van Klimaat en Duurzaamheid, Andy Depetter.