Nieuws

Denderleeuw valt in de prijzen bij Openbaargroen-awards 2020 van VVOG

Elk jaar organiseert de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) de wedstrijd Openbaargroen-awards met de bedoeling het gemeentelijke openbaar groen te promoten door creatieve en vernieuwende groenprojecten in de kijker te zetten. Op 17 december 2020 werden de beste gemeentelijke groen-, bloemen- en bijenprojecten van het afgelopen jaar in de bloemetjes gezet. De gemeente Denderleeuw viel in de prijzen en werd tweede laureaat in de wedstrijd ‘Groene gemeente’ in de categorie ‘omgevingsgroen’, scoorde in de wedstrijd ‘Bijenvriendelijke gemeente’ één bij en in de wedstrijd ‘Gemeente in bloei’ één bloem.

“Sinds enkele jaren zetten we in onze gemeente in op gezonde buitenruimte en verfraaien we de openbare ruimte waar mogelijk. Zo bouwen we verder aan buurten. Dit doen we door middel van een gevarieerde beplanting met vaste planten, om meer variatie te creëren in hoogte en verschillende bloemensoorten en -kleuren. Van de vroege lente tot in de late herfst kan je in verschillende borders in onze gemeente kleurrijke bloemenparels ontdekken. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en is interessant voor bijen en andere bestuivers, wat een belangrijk aspect is inzake de klimaatverandering. We zijn dan ook ontzettend tevreden dat onze inspanningen beloond worden door de VVOG”, aldus schepen van Klimaat en Duurzaamheid, Andy Depetter.

“Er dienden 72 gemeenten één of meerdere projecten in. Uiteindelijk werden we als gemeente tweede laureaat bij de wedstrijd ‘Groene gemeente’ in de categorie ‘omgevingsgroen’. Het thema was klimaatgroen en hiervoor dienden we de inrichting en de beplanting van de buitenruimte aan ontmoetingshuis De Palaver in. Een groene en aangename plek die zowel door de bezoekers aan De Palaver als de buurtbewoners gesmaakt wordt. In de wedstrijd ‘Bijenvriendelijke gemeente’ scoorden we één bij met het bijenhotel en de bijhorende beplanting op het speelplein Hazelaarstraat. We scoorden ook één bloem in de wedstrijd ‘Gemeente in bloei’ met onze bloemenmanden en bloembakken. In 2019 waren er 75 bloemenmanden en 82 bloembakken met bloemrijke beplanting, in 2020 gingen we naar 145 bloemenmanden en 93 bloembakken. Een niet onaardig getal dat ook de jury niet is ontgaan”, vertelt schepen van Groenbeleid, Marnick Vaeyens.

“We hebben deze prijzen kunnen binnenhalen dankzij de samenwerking tussen verschillende diensten. Een welgemeende dankjewel en proficiat hiervoor. We kijken alvast uit naar de lente om opnieuw van de bloemenpracht in Denderleeuw te kunnen genieten”, besluit schepen Depetter.