Denderleeuw verlengt UiTPAS met kansentarief automatisch in 2021

Wie gebruik maakt van een UiTPAS met kansentarief, moet dit kansenstatuut elk jaar in januari laten verlengen. Voor 2021 wordt er, als gevolg van de coronamaatregelen, gekozen voor een automatische verlenging.

“Het jaar 2020 was een uitzonderlijk jaar en ook de start van 2021 zal ongetwijfeld zo zijn. In normale tijden moet wie gebruik maakt van een UiTPAS met kansentarief dit in januari laten verlengen. De Sociale Dienst van het OCMW voert na de aanvraag een sociaal en financieel onderzoek, en kent al dan niet het kansenstatuut toe. Dit jaar hebben de verschillende gemeenten binnen de UiTPAS-regio voor een andere aanpak gekozen als gevolg van de coronamaatregelen”, zegt schepen Sofie Renders.

“Het aantal besmettingen in ons land en in Denderleeuw blijft hoog. Daarom willen we de contacten tussen de cliënten en de medewerkers van de Sociale Dienst en de verplaatsingen beperken. Bovendien zijn er door de coronacrisis heel wat extra hulpaanvragen lopende en vrezen we ook dat heel wat mensen niet zouden komen opdagen op de afspraak, uit angst om besmet te worden”, aldus Jo Fonck.

“Iedereen mee krijgen in de sociale en culturele boot is voor het gemeentebestuur een prioriteit. Het toeleiden van mensen in kwetsbare situaties naar socioculturele particiaptie is daarbij een aandachtspunt. De UiTPAS met kansenstarief is hierbij een belangrijke tool om deze groep mensen te integreren in het sociaal en cultureel leven. Een groot deel van de kansentarieven gaat namelijk naar buitenschoolse uitstappen en de speelpleinwerking. Hoewel sommige culturele activiteiten momenteel niet mogelijk zijn, kan de coronasituatie in de loop van 2021 verbeteren en vinden we het wel ontzettend belangrijk dat mensen de kans krijgen om via dit statuut alsnog sociale en culturele uitstappen te maken”, legt schepen Renders uit. “Daarom gingen we op zoek naar een veilige en pragmatische oplossing. Net zoals in verschillende andere steden en gemeente in de UiTPAS-regio kiezen we voor de automatische verlenging van het kansenstatuut. Mensen die in 2020 een UiTPAS met kansentarief hadden, zullen binnenkort een mail of brief ontvangen met de melding dat ze hun UiTPAS automatisch zullen behouden in 2021. Hierdoor blijven kortingen ook in 2021 gegarandeerd en kunnen mensen blijven punten sparen bij deelname aan culturele en sportieve activiteiten. Uiteraard coronaproof.”