Denderleeuw zet BEEGO-studenten in om digitale kloof te verkleinen

De coronacrisis maakt duidelijk dat we meer dan ooit gebruik maken van digitale kanalen in het dagelijkse leven. Uit onderzoek blijkt echter dat 40% van de bevolking geen of zwakke digitale vaardigheden heeft en risico loopt op digitale uitsluiting. Het lokaal bestuur Denderleeuw speelt in op deze noden en wil op een laagdrempelige manier de digitale vaardigheden van inwoners versterken door het inzetten van BEEGO-studenten.

“We zetten al jaren in op het verkleinen van de digitale kloof bij onze inwoners, mét succes. De Buurtcomputer brengt via vrijwilligers de digitale wereld dichterbij via gratis vormingssessies en vrije in- en uitloopmomenten in de bibliotheek of het Huis van de Sociale Economie. Ook in De Palaver zijn computers aanwezig. We kunnen er echter ook niet omheen dat sinds het begin van de coronacrisis alles meer en meer digitaal verloopt. Met z’n allen zijn we genoodzaakt om onze fysieke contacten beperkt te houden, waardoor we digitale manieren zoeken om toch contact te houden met elkaar. Alleen is dit niet voor iedereen even gemakkelijk. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 40% van de bevolking geen of zwakke digitale vaardigheden heeft en dus kans heeft om digitaal uitgesloten te worden. Het lokaal bestuur Denderleeuw wil hierop inspelen en de digitale vaardigheden van onze inwoners op een laagdrempelige manier versterken. We doen dit door samen te werken met BEEGO. Zij zetten studenten in die samen met inwoners aan de slag gaan en geven individuele ondersteuning aan huis,” legt schepen Marnick Vaeyens uit.

“BEEGO is een sociale start-up die getrainde IT-studenten aan huis stuurt om mensen te assisteren met alles wat digitaal is. Dat kan gaan van leren e-mailen, een computer of smartphone correct instellen tot zelfs een computer die niet meer opstart herstellen. De studenten leggen alles met geduld uit om mensen zelfredzamer te maken. Ze worden nauwkeurig gescreend en specifiek ingezet afhankelijk van de vraag. Het lokaal bestuur Denderleeuw heeft een samenwerkingsovereenkomst met BEEGO afgesloten zodat alle inwoners van Denderleeuw ook van deze ondersteuning kunnen genieten. Doorgaans zijn kleine IT-problemen in een half uurtje opgelost. Onze inwoners kunnen zelf een afspraak maken met Beego via hun website, via mail of telefonisch”, aldus schepen Sofie Renders. “Om de digitale kloof nog meer te dichten, willen we deze hulp gratis aanbieden aan mensen met een laag inkomen in onze gemeente. Een gratis digicheque kan verkregen worden bij de sociale dienst van het OCMW. Maak gerust een afspraak via je vaste maatschappelijk werker, via vraag@ocmwdenderleeuw.be of telefonisch via 053 66 33 63. De organisatie was al actief in Antwerpen, Gent, Leuven, Brugge en Ninove. Nu dus ook in Denderleeuw.”

De tarieven

Bij BEEGO betaal je 19 euro per blok van een half uur dat de student bij je thuis is. Je kiest zelf hoe lang je hulp nodig hebt. Daarbij komt een fietsvergoeding van 3 euro. De betaling is steeds per bankkaart aan het einde van de opdracht aan de student. Cliënten van het OCMW kunnen beroep doen op een gratis digicheque, waarvoor ze contact moeten opnemen met hun maatschappelijk werker. Het lokaal bestuur neemt dit initiatief om iedereen de mogelijkheid te bieden om digitale assistentie aan te bieden.

Hoe maak je een afspraak?

Een afspraak maken kan via de website www.beego.be, per email naar info@beego.be of telefonisch op 078 485 400 (lokaal tarief).