Nieuws

Denderleeuw zoekt dichter(es) voor koesterboekje

Lokaal Bestuur Denderleeuw moderniseert in 2023 het klassieke trouwboekje. Herinneringen en een gevoel staan voortaan centraal, dus kiest ons lokaal bestuur voor een koesterboekje. Misschien prijkt jouw gedicht binnenkort wel in het vernieuwde koesterboekje?

“De symboliek en romantiek van de huwelijksceremonie gaan meer en meer verloren”, zegt burgemeester Jo Fonck. “In 2022 werd de wettelijke verplichting van het trouwboekje tenietgedaan. Je moet weten dat een trouwboekje vroeger een verzameldocument was over het huwelijk, afstamming, adoptie, inschrijving in het bevolkingsregister, vaccinaties, … Vandaag zijn al deze gegevens terug te vinden in andere authentieke bronnen zoals het rijksregister.”

“Het koesterboekje is dus meer dan alleen het klassieke trouwboekje. Het draagt een herinnering of gevoel mee van een gehuwd koppel. Het is een boekje waarin je jouw eerste trouwfoto kan kleven en je alle mooie herinneringen als koppel kan verzamelen”, vult schepen Jan De Nul aan. “De bedoeling van het koesterboekje is dat het na het huwelijk niet zomaar in een kast verdwijnt. Dit boekje kan je later bovenhalen om samen herinneringen op te halen.”

Koesterboekje zkt. gedicht

“Dat net de vernieuwing in 2023 gebeurt, is heel symbolisch”, vertelt Fonck. “Het huidige ‘witte’ trouwboekje zag het levenslicht zo’n tien jaar geleden, in 2013. Nu tien jaar later slaan we de pagina om en gaan we voor iets nieuws. En niet zomaar iets! Net zoals we met de vernieuwing een bepaalde symboliek meedragen, doen we dat ook met onze oproep. Het is dan ook niet toevallig dat we deze oproep uitgerekend vandaag lanceren op de dag van de liefde: Valentijn.”

“Voor het koesterboekje zijn we nog op zoek naar lokaal talent! Ben je vlot met je pen en heb je feeling met poëzie? Dan prijkt jouw gedicht binnenkort misschien in ons koesterboekje. Of je nu een ervaren dichter bent of niet, alle Denderleeuwenaren met een creatieve pen worden uitgedaagd hun gedicht in te sturen. Zoals bij elke wedstrijd zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Zo kunnen enkel inwoners van Denderleeuw deelnemen, mag het gedicht maximaal 16 regels lang zijn, moet het een gedicht met een positieve noot zijn en staat er één thema centraal: liefde”, besluit De Nul.

Praktisch

Heb je een vlotte pen en ga je graag de uitdaging aan? Stuur dan tussen 14 februari en 14 april jouw creatie in ter attentie van dienst Burgerzaken met als onderwerp wedstrijd: gedicht via:

  • E-mail: burgerzaken@denderleeuw.be
  • Via het onthaal van het Administratief Centrum
  • Per post: A. De Cockstraat 1, 9470 Denderleeuw
  • Drop jouw gedicht in een gesloten enveloppe in de brievenbus aan het Administratief Centrum.