Nieuws

Een knipoog naar het verleden met Schiptrekkerskunstwerk

Uitgerekend op Erfgoeddag, zondag 23 april, werd het ‘Schiptrekkerskunstwerk’ van kunstenaar Jan Clement feestelijk ingehuldigd op de rotonde aan de Thontlaan. Met een knipoog naar het Denderleeuws verleden vol Schiptrekkersgeschiedenis is het kunstwerk vanaf heden een herkenningspunt bij het binnenrijden van Denderleeuw.

“Het kunstwerk draagt bij aan het rijke cultuurhistorische erfgoed van onze gemeente”, zegt schepen van Erfgoed, Jan De Nul. “Het zorgt ervoor dat historische restanten zichtbaar worden in onze gemeente en het biedt de kans om verdwenen onroerend erfgoed tot op zekere hoogte zichtbaar en tastbaar te maken. Zondag 23 april was hét ideale moment voor de onthulling, want dan was het Erfgoeddag. Het kunstwerk is een eerbetoon aan alle schiptrekkers en zal de herinnering aan het schiptrekkersverleden van Denderleeuw levendig houden.”
“Denderleeuw is dan ook het dorp van de schiptrekkers”, vult schepen van Cultuur, Marleen Van der Hoeven, aan. “Het kunstwerk van Jan Clement brengt de schiptrekkers van vroeger in beeld: drie mannelijke schiptrekkers die een schip voorttrekken. Het werk is gebaseerd op een foto uit de collectie van Walter Van Sinay.”

Van schiptrekker tot kunstwerk

“Ik kreeg de vraag van het lokaal bestuur of ik het zag zitten om een derde kunstwerk te maken voor de gemeente”, vertelt kunstenaar Jan Clement. “Ik twijfelde geen seconde, uiteraard! Het is een eer iets te kunnen maken dat voor zoveel mensen en inwoners een betekenis heeft en een rijke geschiedenis met zich meedraagt.” Andere kunstwerken van Clement kan je terugvinden aan ’t Kasteeltje. Zo is het Carnavalsmonument ter ere van overleden carnavalisten, aan de voorkant van zijn hand en voorzag hij ook de dierenherdenkingsplaats in de tuin van een kunstwerk.
“Waarom een kunstwerk ter ere van de vroegere schiptrekkers”, licht Van der Hoeven toe. “Denderleeuw, en in het bijzonder de wijk Huissegem, stond bekend voor zijn vele schiptrekkers. Ook vandaag nog dragen de inwoners van Denderleeuw trots de bijnaam ‘schiptrekkers’. Waar die spotnaam vandaan komt? Van de activiteit waar vroeger veel Denderleeuwenaren de kost mee verdienden: schepen trekken. Denderleeuw was in de 19de eeuw gekend voor zijn vele schiptrekkers. Rond 1860 telde Denderleeuw zo’n vijftig schippers en een honderdtal schiptrekkers.”

Toegangspoort tot Denderleeuw

“Het kunstwerk krijgt een prominente plaats in de gemeente, namelijk op de rotonde aan de Thontlaan aan het containerpark”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening, Yves De Smet. “Het kunstwerk verwelkomt al wie richting Denderleeuw afzakt via Affligem, Liedekerke of de E40 of zwaait je uit bij vertrek. De bestemming van het kunstwerk is dus niet willekeurig gekozen.”

“We willen verder inzetten op het uitwerken van het detailhandelsplan om zo de handel binnen de gemeente een nieuwe boost te geven. Een goede toegankelijkheid van de handelskern is hierbij belangrijk. De Thontlaan vormt een belangrijke toegangsweg tot het centrum van Denderleeuw”, vult De Nul aan.

“Via de rotonde rijden velen Denderleeuw binnen. Het is een zeer centraal en zichtbaar punt op de weg naar het centrum van Denderleeuw. Er is dagelijks heel wat passage. Om deze plaats een aantrekkelijker karakter te geven en een nieuw herkenningspunt te realiseren, kwamen we met het idee om hier een kunstwerk te plaatsen. Bedoeling is om de ‘kale’ rotonde wat te verfraaien en op te waarderen met kunst”, besluit De Smet.