NieuwsSport

Eerste City Nightrun in Denderleeuw

Wie Denderleeuw eens op een totaal andere manier wil leren kennen, kan zich nog inschrijven voor de eerste editie van de City Nightrun op zaterdagavond 20 november. Lokaal Bestuur Denderleeuw en Maspoe slaan de handen in elkaar voor dit avondlijke loopen wandelevenement doorheen tal van straten en gebouwen.

De City Nightrun is een zuiver recreatief evenement, waar sport, beweging en entertainment elkaar vinden. De lopers en wandelaars beginnen aan hun tocht om 20 uur aan Den Breughel op het Dorp in Denderleeuw. De route is zo’n 7 km lang en passeert langs allerlei bezienswaardigheden. Peter van het project is langeafstandloper Jean-Paul Praet, die zelf ook komt mee wandelen.

“Wat de City Nightrun zo bijzonder maakt, is dat je onze gemeente op deze manier op een andere manier kan bekijken. Je loopt of wandelt langs en door allerlei gebouwen, zoals het gemeentehuis, enkele scholen, de infrastructuur van FCV Dender en zelfs op de terreinen van Rendac. Toch een locatie waar je anders nooit komt. En onderweg is er allerhande animatie voorzien met onder meer lichteffecten en muziek”, vertelt schepen Jan De Nul, bevoegd voor toerisme, erfgoed en lokale economie.

“Bij een Nightrun worden je zintuigen extra op de proef gesteld, maar net dat zorgt voor extra beleving”, vult Kim Barbé van het organiserende Maspoe aan. “Wij merken wel dat veel mensen toch ook nog een lampje meebrengen en zich goed reflecterend kleden. De omloop is helemaal uitgepeild, voorzien van nadars, lint en seingevers, zodat alles veilig kan verlopen. De wegcode blijft immers van toepassing. Ook voor de stijgende coronacijfers hebben we extra aandacht. Daarom werken we met het Corona Safe Ticket, zodat de deelnemers kunnen genieten van hun tocht zonder verdere beperkingen. Wel vragen we aan de wandelaars om in de gebouwen even hun mondmasker op te zetten.”

Inschrijven kan via de website www.nightrundenderleeuw.be, waar je ook alle praktische info vindt. Deelnemen kan aan 12 euro als individu, voor groepen vanaf 10 personen is de kostprijs 10 euro, voor de kinderen tot 12 jaar is het 5 euro. Bij elke deelname gaat er 2 euro naar het goede doel, met name naar SOS Wilde Dieren.

Schepen van Sport en Dierenwelzijn Yves De Smet: “Als diervriendelijke gemeente hecht Denderleeuw ook veel belang aan wilde dieren. Om de daad bij het woord te voegen, hebben we SOS Wilde Dieren uit Geraardsbergen aangeduid als goede doel voor de City Nightrun. Deze organisatie is al meer dan 40 jaar een opvangcentrum voor zieke, gewonde en hulpbehoevende wilde dieren, die na herstel opnieuw worden vrijgelaten in de natuur. De pandemie legde een zware druk op de werking van het opvangcentrum. Door de wandelvlucht naar de natuur werd immers een groot aantal hulpbehoevende dieren gevonden en aangebracht, terwijl vrijwilligers niet massaal aanwezig konden zijn vanwege de coronamaatregelen. Ook de annulering van de jaarlijkse opendeurdag betekende een financiële klap voor de non-profitorganisatie. Heb jij dus ook een hart voor dieren? Trek dan zeker je wandel- of loopschoenen aan!”