Nieuws

Eerste editie Autoloze Zondag op 18 september in Denderleeuw

Op 18 september organiseert Lokaal Bestuur Denderleeuw voor de eerste keer Autoloze Zondag in de stationsomgeving en wijk Leeuwbrug. Met een uitgebreid programma staat de dag van 10 tot 17 uur volledig in het teken van duurzame mobiliteit.

“De volledige stationsbuurt wordt op zondag 18 september getransformeerd tot een ontmoetings- en speelparadijs voor jong en oud, met tal van activiteiten en randanimatie in het teken van duurzame mobiliteit. De straten worden autovrij gemaakt en er zal heel wat te beleven zijn. Omdat we onze inwoners willen tonen dat je niet altijd een auto nodig hebt en hen op weg willen zetten naar alternatieve mobiliteitsvervoermiddelen, organiseren we tal van activiteiten met een duurzame link”, zegt schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Andy Depetter.

“In Denderleeuw scoren we al vrij goed wat betreft woon-werkverkeer door het centraal gelegen station en de nabijheid van de autosnelweg. Toch kan het nog altijd beter en klimaatvriendelijker. In het meerjarenplan zetten we volop in op het creëren van een dynamische, verkeersveilige en aangename woon- en handelsomgeving rond het station. We hopen met deze eerste editie van Autoloze Zondag mensen te enthousiasmeren om zich nog meer te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen. Daarom zijn er ook verschillende initiatieven van het lokaal bestuur zoals fietslabelen, een openbare fietsverkoop, workshops fietsherstel en fietslessen voor de kleinsten. Wie toch de auto moet gebruiken in zijn dagelijks leven, laten we graag kennis maken met autodelen. Want dit heeft zowel voor het klimaat als economisch sterke voordelen”, legt schepen Depetter verder uit.

Buurtbewoners organiseren mee

“We lanceerden bij de buurtbewoners van de stationsomgeving en wijk Leeuwbrug een oproep om zelf een actie op poten te zetten en met succes! Er zal een diverse mix aan activiteiten te beleven zijn zoals yoga, lekkernijen proeven van een keuken dat je misschien nog niet kent, improvisatietheater,… En dat allemaal door mensen uit de buurt. Het is mooi om te zien dat deze dag mensen kan samenbrengen en hopelijk ook bezoekers iets nieuws kan bijbrengen. Zo werken we niet alleen aan mobiliteit en klimaat, maar ook aan het samenhorigheidsgevoel. Een buurt kan en moet je structureel opwaarderen, maar het zijn de mensen die de buurt dragen’, zegt schepen Yves De Smet.

Een aantrekkelijke stationsomgeving

“De verdere ontwikkeling van een aangename en functionele omgeving rond het station kan zowel voor de mobiliteit, de omgeving als de lokale handel positieve effecten hebben. Zo kunnen nog meer inwoners aangetrokken worden tot het gebruik van het openbaar vervoer. Daarom zal er de komende jaren extra ingezet worden op het ontwikkelen van een bruisende stationsomgeving. NMBS en Infrabel zijn reeds gestart met de vernieuwing van het station zelf. Lokaal Bestuur Denderleeuw gaat nog een stapje verder met de ontwikkeling van onder andere de buurtparking Paristyl en het uitwerken van een fietssnelweg, voor een fietsveilige stationsbuurt. Het stationsplein zelf zal in de toekomst een verkeersvrije, aangename ontmoetings- en verbindingsplek worden”, zegt schepen De Smet.

Praktisch

De volledige stationsbuurt wordt parkeervrij gemaakt op zondag 18 september 2022. Vanaf 8.30 uur worden alle straten tussen de Kemelbrug, rotonde Aqualis en De Nayerstraat verkeersvrij tot en met het einde van de festiviteiten. We willen alle inwoners immers ten volle laten genieten van het openbaar domein en de straat eens laten beleven zonder uitlaatgassen en geparkeerde voertuigen.

Wie een essentiële verplaatsing moet doen binnen de autovrije zone kan een kaart aanvragen bij de mobiliteitsdienst via mobiliteit@denderleeuw.be met volgende gegevens: je naam, je adres, de nummerplaat van je wagen en de reden van je aanvraag. Opgelet: deze uitzondering geldt niet voor burgers die de zone willen verlaten met de wagen omwille van privéaangelegenheden.

Bekijk het volledige programma van Autoloze Zondag 2022 op www.denderleeuw.be/autolozezondag.