NieuwsPolitiek

Enkel Vlaams Belang wil géén extra asielzoekers in Denderleeuw

Op de gemeenteraad van augustus werd gestemd over het Vlaams Belang-voorstel om géén extra asielzoekers op te vangen in Denderleeuw naar aanleiding van de oproep van Staatssecretaris Theo Francken (zie bijlage).

 

N-VA, sp.a-Open, Open Vld en CD&V stemden tegen het voorstel en willen dus met andere woorden wel nog asielzoekers opvangen. Vlaams Belang stemde voor met 3 ja-stemmen en er waren 2 onthoudingen.

 

Volgens het Vlaams Belang moet er een veel beter onderscheid worden gemaakt tussen échte asielzoekers en gelukszoekers. Asielzoekers moeten zo veel als mogelijk worden opgevangen in de regio van herkomst. De middelen die momenteel hier besteed worden aan opvang, integratieprojecten en uitkeringen allerhande, kunnen veel beter en efficiënter gebruikt worden voor de opvang in veilige havens in de eigen regio van de vluchtelingen. Op die manier kunnen ter plaatse veel meer vluchtelingen geholpen worden; niet alleen degenen die in staat zijn een fortuin aan gewetenloze mensensmokkelaars te betalen.

 

Opvang in eigen regio veroorzaakt ook minder integratieproblemen en maakt de terugkeer naar eigen land gemakkelijker. De asieltoevloed moet gestopt worden door goed zichtbare maatregelen die voor kandidaat-asielzoekers ontradend werken. Dit behelst onder meer het vermijden van financiële steun voor asielzoekers, een drastische verhoging van de opvangcapaciteit van gesloten centra, geen enkele toegeving aan asielzoekers die met hongerstakingen de overheid chanteren en een daadwerkelijk uitwijzingsbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. De asielproblematiek dient in de eerste plaats op Europees niveau te worden aangepakt. Staatssecretaris Francken moet de hete aardappel niet doorschuiven naar het lokale niveau. Door massaal opvang aan te bieden geeft Francken bovendien het signaal dat de grote oversteek loont. Extra opvangplaatsen werken als een magneet op potentiële asielzoekers.

 

Uit cijfers van de dienst bevolking blijkt dat er momenteel 34 asielzoekers (waarvan 6 via het lokaal opvanginitiatief) vertoeven op het grondgebied van Denderleeuw.

 

Ingezonden bericht: Kristof Slagmulder