Faits DiversNieuws

Focus op veiligheid in station Denderleeuw

Samen met Securail, de spoorwegpolitie en de Politiezone Denderleeuw/Haaltert zette Lokaal Bestuur Denderleeuw een veiligheidsactie op poten voor het station Denderleeuw. De actie startte gisteren, vrijdag 10 juni, om 16 uur en duurde zo’n viertal uur en stond in het teken van samenwerking tussen de verschillende veiligheidspartners.

“Het gaat hier om een driedelige actie, waarbij elke veiligheidspartner voor een bepaald aspect instaat”, vertelt burgemeester Jo Fonck. “De spoorwegpolitie was aanwezig op de perrons en op de trein. De aanwezigheid van de spoorwegpolitie op de trein heeft een zuiverend en preventief effect. Bij Securail lag de focus op de ticketcontrole en onze lokale politie nam in het kader van de overlast het station en de stationsomgeving voor haar rekening. Ook al spreken de cijfers het tegen, toch hoor ik vaak van burgers dat ze zich onveilig voelen in en rond het station. Uiteraard willen we dat gevoel niet negeren.”

Resultaten

“De actie was succesvol”, vult Commissaris Wim Van Vaerenbergh aan. “Door de examenperiode was het rustiger dan normaal in het station en omgeving.”

Door Securail werden op de treinen en in het station 323 reizigers gecontroleerd. Bij de controle van de vervoersbewijzen werden 6 reizigers doorverwezen naar het loket en 13 stelden zich meteen in regel. Er werden 7 processen-verbaal opgesteld tegen personen die fietsten in de tunnel van het station.

De lokale politie controleerde een groep jongeren die over en weer liepen tussen het nabijgelegen parkje en het station. De fouilles waren negatief, maar in het struikgewas werden gripzakjes met 30 gram cannabis gevonden. Op het perron van het station werden twee personen betrapt met een kleine hoeveelheid hasj. Een andere persoon had een pepperspray op zak. Zowel de drugs als het verboden wapen werden in beslag genomen. Ook tegen deze personen werd proces-verbaal opgesteld.

“De bedoeling van deze actie is om de werking van alle veiligheidspartners nog beter op elkaar af te stemmen”, benadrukt burgemeester Fonck. “Deze actie was zeker niet éénmalig en zullen we op verschillende ogenblikken herhalen. Gisteren heeft ons geleerd waar we nog meer op moeten letten en aandacht aan besteden in de toekomst. Na evaluatie van allerlei factoren kan er na de zomervakantie een nieuwe actie op poten gezet worden. Dergelijke acties kunnen enkel succesvol zijn door goede afspraken te maken, een afgestemde coördinatie en samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen.”