Geboortebos breidt uit met 125 nieuwe aanplantingen

Ook in 2023 breidt het geboortebos in het Broekpark verder uit. Alle kinderen geboren in 2022 en hun dichte familieleden werden op 5 februari uitgenodigd om er hun boom of struik te planten. Met deze aanplanting breidde het geboortebos uit met 125 nieuwe bomen en struiken.

“Voor elk kindje uit Denderleeuw dat geboren wordt, mogen de ouders gratis een boompje of struik komen planten. Een win-winsituatie: een mooi aandenken/herinnering voor jonge gezinnen én onze gemeente wint aan groen. Het geboortebos is één van de acties binnen project ‘Wildenbroek’, de verdere ontwikkeling van het Broekpark en zijn omgeving”, zegt schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Andy Depetter.

“Aanwezigen konden tijdens het aanplantmoment kennis maken met ons Huis van het Kind en ontvingen bovendien een kleine attentie. Naar goede gewoonte was er ook een standje van de Gezinsbond en De Kleine Wissel”, vult schepen voor Gelijke Kansen Sofie Renders aan. “Ouders kregen een starterspakketje met een aantal jetons, die omgeruild kunnen worden in de Kleine Wissel. Op deze manier leren ze het concept van de ruilwinkel kennen, waar je met de jetons tweedehandsspullen kan kopen. Met een kop warme chocolademelk of soep konden de gezinnen na de aanplanting gezellig napraten met elkaar.”

Kaap van 1.000 overschreden

“In 2018 werden er in totaal 250 nieuwe aanplantingen gedaan voor kinderen geboren in 2017. In 2019 waren dat er 220 voor geboortejaar 2018. Door corona was er zowel in 2020 als 2021 geen uitbreiding van het geboortebos. Vorig jaar combineerden we dan 3 edities nieuwe aanplantingen voor de geboortejaren 2019, 2020 en 2021. In totaal werden er toen 450 extra aanplantingen gedaan. Dit weekend kwamen daar dan weer 125 nieuwe aanplantingen bij voor het geboortejaar 2022. We kunnen stellen dat het wel een zeer vruchtbaar jaar was. Hiermee telt ons geboortebos meer dan 1.000 bomen/struiken”, zegt Depetter.

“Net zoals bij de vorige aanplantingen werd er opnieuw gekozen voor de klassiekers. Zo werden er 25 zomereiken geplant en kregen 25 zwarte elzen er een plekje. De bosrand breidde uit met 25 hondsrozen, 25 eenstijlige meidoorns en 25 Gelderse rozen,” zegt Depetter.
“Naast de nieuwe aanplantingen werd ook de tuttenboom ingehuldigd. Kindjes die moeilijk afscheid kunnen nemen van hun fopspeen kunnen dat voortaan op een symbolische en ‘magische’ manier door ze aan de boom te geven”, besluit Renders.