Nieuws

‘Gedichtenbanken’ langs wandelroutes in Denderleeuw

Op vier plaatsen in Denderleeuw kan je voortaan uitrusten op gloednieuwe zitbanken, gemaakt uit boomstammen. Twee van deze banken werden inmiddels zelfs omgetoverd tot ‘gedichtenbanken’. Je leest er gedichten van de Denderleeuwse dichter Geert Jan Beeckman.

Langs het Tovenaarspad, Broekpad, Steenveldpad en Wellemeersenpad zijn sinds deze week vier nieuwe zitbanken te vinden, waarvan er twee al voorzien zijn van een gedicht.
“Onze lokale wandelroutes slaan aan bij onze inwoners en ze trekken ook heel wat wandelaars van buiten Denderleeuw aan. Langs sommige wandelroutes stonden er tot op vandaag nog te weinig zitbanken. Daarom plaatsen we nu vier extra zitbanken om het comfort voor de wandelaars te verhogen en het is ook een extraatje voor ons toeristisch aanbod. We kozen zorgvuldig enkele passende locaties uit”, aldus schepen voor Toerisme Jan De Nul.

Gedichtenbanken

“Om de zitbanken een bijzondere en lokale toets te geven vormden we twee banken alvast om tot ‘gedichtenbanken’. Na het succes van de poëzieweek begin dit jaar brengen we zo opnieuw gedichten in het straatbeeld”, vervolgt schepen De Nul.
“We schakelden hiervoor ervaren dichter en Denderleeuwenaar Geert Jan Beeckman in. Hij schreef twee gedichten die doen nadenken en die telkens een link hebben met de omgeving. De gedichten bieden een meerwaarde aan de plek en komen prachtig tot hun recht in de natuur. Ze trekken de aandacht van voorbijgangers, fervente wandelaars en fietsers. Het nodigt uit om stil te staan bij de bank, het gedicht te lezen en even te verpozen op de bank. In het najaar zal ook op de overige banken een gedicht aangebracht worden, geschreven door lokale dichters. De gedichten worden samen met het logo van Denderleeuw in de bank gefreesd voor een authentiek, natuurlijk effect.”

Van boom naar bank

Schepen De Nul: “We kozen geen gewone banken uit. Deze blikvangers zijn gemaakt van gekapte boomstammen. We kozen voor wat robuustere boomstamzitbanken omwille van hun natuurlijke, opvallende uitstraling en uiteraard omwille van hun duurzame karakter. We geven gekapte komen op deze manier namelijk een tweede leven. Dat is mooi meegenomen.”

Dat vindt ook schepen Andy Depetter belangrijk: “Bomen worden gekapt om allerlei redenen. Ze zijn ziek, zijn zo oud dat ze een veiligheidsrisico vormen, zijn omgewaaid door een storm… Deze gekapte bomen krijgen nu een tweede, duurzaam leven. De stam omvormen tot een zitbank is zelfs goed voor het milieu, want de boom kon even goed als brandhout gebruikt worden.”

Benieuwd naar de gedichten van Geert Jan Beeckman? Trek je stapschoenen aan en ga ze zelf ontdekken! Langs het Wellemeersenpad, ter hoogte van de Fabrieksstraat, vind je een gedicht van Geert Jan Beeckman, alsook langs het Tovenaarspad (ter hoogte van de Roelandsbaan).
Of trek erop uit langs de andere wandelroutes in Denderleeuw. Een handig overzicht vind je op www.denderleeuw.be/wandelroutes. De wandelkaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheek, de sporthal, het administratief centrum, ’t Kasteeltje, de Palaver en het Sociaal Huis.