Nieuws

Geen asielzoekers in VDAB gebouw

Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers, heeft het gemeentebestuur vandaag op de hoogte gebracht dat het geen gebruik zal maken van het VDAB-gebouw in Denderleeuw als opvangcentrum voor vluchtelingen.

 

 

In december 2015 kreeg Fedasil de toestemming van de Vlaamse regering om het leegstaande VDAB-opleidingscentrum op de Steenweg in Denderleeuw te gebruiken voor de eerste opvang van oorlogsvluchtelingen. ´Omdat het pand eigendom is van de Vlaamse overheid en al meer dan 2 jaar leegstond, kwam het opleidingscentrum in aanmerking als opvangplaats. Uiteraard moest toen wel nog onderzocht worden of het gebouw hiervoor wel geschikt is of eventueel verbouwd kan worden om mensen in onder te brengen´, legt waarnemend burgemeester Jan De Nul uit.

 

 

 

Meteen werd een gemeentelijke task force opgericht, met vertegenwoordigers van gemeente, OCMW, politie en het Agentschap Inburgering en Integratie, om de omkadering van het opvangcentrum voor te bereiden.

´Via deze task force bleven we ook op de hoogte van de voortgang van het dossier´Na een eerste verkennend bezoek aan het VDAB-gebouw stelden Fedasil en Caritas voor om het pand in te richten als opvangcentrum voor 150 asielzoekers. Maar voor deze noodopvang kreeg het voorstel een negatief advies van de brandweerzone Zuid-Oost. Volgens het brandweerverslag was het gebouw niet geschikt om zo veel mensen een veilig onderkomen aan te bieden zonder omvangrijke aanpassingswerken. Daarop deden Fedasil en Caritas een tweede voorstel om een 60-tal mensen op te vangen in het gebouw en een 90-tal vluchtelingen onder te brengen in noodcontainers rondom het gebouw. Maar over dit plan hadden we tot op vandaag nog geen concrete gegevens gekregen.´ aldus De Nul.

 

Ondertussen heeft de federale regering beslist om het opvangnetwerk in ons land opnieuw af te bouwen, aangezien ook het aantal asielaanvragen afgenomen is.

 

Waarnemend burgemeester Jan De Nul: ´Fedasil ziet nu volledig af van het VDAB-opleidingscentrum in Denderleeuw, zo laat het agentschap weten. Het pand zal dus niet gebruikt worden voor de opvang van asielzoekers, noch als bufferplaats om later vluchtelingen in op  te vangen.´

 

NDB©