COVIDNieuws

Geen Cent Limites fuif vanavond in Denderleeuw

Na crisisoverleg vanochtend met de gouverneur en de burgemeesters van Oost-Vlaanderen, beslist burgemeester Jo Fonck namens het college van burgemeester en schepenen om de fuif Cent Limites vanavond af te gelasten. Door de grote stijging van het aantal besmettingen in de regio de voorbije dagen en het verwacht aantal van 1200 feestvierders, is de veiligheid moeilijk te garanderen.

“We krijgen bijzonder verontrustende signalen vanuit de zorg en van experts. We moeten een verdere stijging van coronabesmettingen absoluut tegenhouden. De medische sector staat opnieuw onder druk en trekt aan de alarmbel. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensieve zorg is de voorbije twee weken bijna verdubbeld. We moeten een totale overbelasting van het gezondheidssysteem vermijden en er ook voor zorgen dat het onderwijs zo normaal mogelijk kan blijven functioneren”, zegt burgemeester Jo Fonck.

“We willen de nieuwe maatregelen daarom zo goed mogelijk naleven, maar we kunnen de veiligheid vanavond niet garanderen. Vanaf middernacht gaat de verstrengde mondmaskerplicht van kracht. Enkel als iedereen zich laat testen aan de ingang, mogen de mondmaskers binnen af, maar dat is op zo’n korte termijn niet meer te organiseren. Veel organisatoren van evenementen gooien zelf al de handdoek in de ring. Ook met de organisatoren van Cent Limites hadden we de hele week overleg, maar we wilden samen de beslissingen van het overlegcomité afwachten. Ik begrijp dat ze tot het laatste moment hoopten om toch de fuif te kunnen organiseren, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Zeker na het crisisoverleg met de burgemeesters van Oost-Vlaanderen, heb ik daarom, op sterk aanraden van de gouverneur, beslist om Cent Limites af te gelasten”, zegt burgemeester Jo Fonck.

“Het is heel jammer voor de jeugd, maar we zijn liever voorzichtig en 100% zeker dat we de maatregelen kunnen naleven en handhaven”, vervolgt burgemeester Fonck. “Jongeren die besmet zijn met het virus vertonen over het algemeen weinig symptomen, waardoor ze het virus makkelijk verder verspreiden. Verder is het praktisch ook ingewikkeld: de regels die werden opgelegd door het overlegcomité zijn voor een fuif niet haalbaar. Iedereen met een Covid Safe Ticket mag wel binnen, maar moet een mondmasker opzetten. Dat wordt extreem moeilijk om in goede banen te leiden. Bovendien vallen fuiven onder de categorie ‘evenementen’ en moet je kunnen neerzitten om iets te mogen drinken. Voor de organisatoren is het moeilijk om bij een fuif zitplaatsen te voorzien. Omdat misschien niet iedereen tijdig op de hoogte zal zijn, zal de politie ter plaatse aanwezig zijn om jongeren op de hoogte te brengen en naar huis te sturen.”

“Van uitstel komt geen afstel. We zoeken samen met de organisatoren naar een oplossing en we hopen natuurlijk dat de fuif in het voorjaar zal kunnen plaatsvinden”, besluit burgemeester Jo Fonck.