Nieuws

Geen elf juli comite in Denderleeuw

Donderdagavond 25 februari ging er opnieuw een gemeenteraad door in Denderleeuw.

 

Op de agenda geen ellenlange lijst van te stemmen punten maar slechts tien.

 

Een van de punten was de oprichting van een 11 juli-comité, aangebracht door Vlaams Belang gemeenteraadslid Kristof Slagmulder.

Vlaams Belang vindt dat een 11 juli-comité zich tot doel moet stellen om in opdracht en in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur te werken aan een Vlaamse bewustwording bij de Denderleeuwse bevolking.

Het moet ook meewerken aan de organisatie van de 11 juli viering dat open staat voor een zo ruim mogelijk publiek.

 

Schepen Jan De Nul meldde dat de volledige meerderheid hier zou tegenstemmen. 

 

"Het programma is volgens de volledige meerderheid al Vlaams genoeg. Zo ligt de focus dit jaar op de Vlaamse en Nederlandse liedjes. Op het programma staat ook anderhalf uur Vlaamse Cabaret liedjes gebracht door onder meer Andrea Croonenberghs." aldus schepen De Nul.

 

"In verband met de 21 juli viering wil ik ook meegeven dat deze ook zal Vlaams getint zijn met de aanwezigheid van Gunther Neefs. De 21 juli viering zal doorgaan op het dorpsplein van Denderleeuw en de 11 juli viering op het Welleplein." vervolgt De Nul.

 

Aansluitend bij het 11 juli-comité kwam ook de vraag van gemeenteraadslid Slagmulder om vanuit het gementebestuur een oproep te doen aan alle inwoners om op 11 juli een Vlaamse leeuwenvlag te laten wapperen. En daarbij vasthangend de Vlaamse leeuwenvlag aan te bieden , door het gemeentebestuur, aan inkoopprijs aan de inwoners.

 

Ook hier werd door de meerderheid negatief gestemd. Ook NV-A stemde tegen met als argument dat dit niet de taak is van de gemeente om vlaggen te verkopen.

 

De opname van 11 juli als feestdag in het gemeentelijk reglement voor het parkeren in de blauwe zone is dan wel door de volledige gemeenteraad goedgekeurd.

 

In tegenstelling met de verkoop van vlaggen, dat werd afgekeurd, werd de verkoop van legkippen op de duurzaamheidsbeurs dan wel unaniem goedgekeurd.

 

De Brabanter Nico©