Het ondertussen tot een gezellige traditie uitgegroeide Sint-Antoniusfeest in Iddergem kan dit jaar, door de moeilijkheden die corona met zich meebrengt, niet doorgaan. Er wordt echter wel een traject opgestart richting mogelijke erkenning van de Sint-Antoniusvieringen op de Vlaamse Inventaris immaterieel erfgoed.
“Sinds een aantal jaar vieren we opnieuw jaarlijks het naamfeest van Antonius. De ‘Eregemnaren’ zakken dan massaal af naar het dorpsplein voor Sint-Antoniuskermis en de ondertussen befaamde varkenskopverkoop. Volksfiguur Gerrit Borreman maakt zijn opwachting en deelt de ene kwinkslag na de andere uit. Eregem leeft voor die momenten. De opbrengst van het evenement wordt trouwens elke keer geschonken aan vzw Schoonderhage”, vertelt schepen voor Erfgoed Jan De Nul.
Ook voor de traditionele Sint-Antoniusviering in Iddergem strooit corona echter roet in het eten. Schepen voor Feestelijkheden Marnick Vaeyens: “Net als talloze andere activiteiten kan ook dit feest niet doorgaan. Het virus zorgt ervoor dat we verschillende tradities en evenementen helaas een jaartje moeten uitstellen. Al weet ik zeker dat er in 2022 dubbel zo hard gevierd zal worden.”
Daarnaast is er echter ook goed nieuws voor deze traditie. Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis werkt samen met PARCUM en Histories aan een erkenningstraject voor de Sint-Antoniusvieringen (ter ere van Antonius Abt).
“Bedoeling is om een overzicht samen te stellen van de bestaande Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen en het hieraan verbonden erfgoed. Het uiteindelijke doel zou een erkenning zijn op de Vlaamse Inventaris Immaterieel erfgoed. In onze regio gaat het om 2 bloeiende vieringen, namelijk in Herdersem én het schone Eregem. Het traject wordt voor ons opgevolgd door Erfgoedcel Denderland, uiteraard in overleg met de Heemkundige Kring Iddergem. Op die manier wordt het Sint-Antoniusfeest toch nog een beetje op alternatieve wijze in de kijker geplaatst”, besluit schepen Jan De Nul.