Geert Van Cauter ruilt N-VA voor Vlaams Belang

“Het stond dus al een tijdje in de sterren geschreven” laat burgemeester Jo Fonck in Het Laatste Nieuws optekenen nu Geert Van Cauter gisteren liet weten dat hij N-VA ruilt voor Vlaams Belang.

Van Cauter zegt niet over één nacht ijs te zijn gegaan: “Die beslissing volgt nadat alle mandatarissen, kandidaat-mandatarissen en bestuursleden een verplichte intentieverklaring moesten tekenen waar in stond om onder geen vorm voorakkoorden of coalities met het Vlaams Belang te sluiten. Ik blijf het moeilijk hebben met het feit dat 26% van de Denderleeuwse kiezers die in 2018 voor het Vlaams Belang hebben gestemd zomaar genegeerd worden”.

Sinds de lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zat het Van Cauter volgens ingewijden niet goed dat hij moest verkassen naar plaats 3. De resultaten gaven zijn buikgevoel gelijk want Van Cauter haalde op plaats 3 73 stemmen meer dan lijstrekker Johan Duyck.

Volgens Van Cauter was de verdeling van de plaatsen op de lijst niet doordacht en deels verantwoordelijk voor de povere score van N-VA in Denderleeuw. Waar er in 2012 nog 7 zetels naar de partij gingen, was dit in 2018 herleid naar slechts 3 zetels. Centrum rechts was versnipperd.

“Met de verschillende scheurlijsten die er in Denderleeuw waren (PLUS, DVD en E.R.N.A, nvdr) werd niets bereikt want de huidige meerderheid bleef aan de macht” fulmineert Geert Van Cauter.

“Een stem voor N-VA is eigenlijk een stem voor Jo Fonck” vult Kristof Slagmuder aan “Daarom moeten we in Denderleeuw een Vlaams en rechts front vormen en een versplintering op rechts vermijden. De komende weken en maanden zal het Vlaams Belang verdere gesprekken voeren om een sterke kandidatenlijst samen te stellen” besluit Slagmulder.