Gemeentelijke veiligheidscel oefent op noodsituaties

Op dinsdag 4 juni kwamen de leden van de gemeentelijke veiligheidscel samen in de raadzaal van het administratief centrum om deel te nemen aan een noodplanningsoefening. Volgens het scenario was er brand uitgebroken in basisschool ‘t Landuiterke. Het scenario werd niet op de school zelf uitgerold, maar enkel rond de tafel ingeoefend met de verschillende noodplanningsdisciplines.

Een echte ramp op ons grondgebied is nooit uitgesloten. Het gemeentebestuur en de hulpdiensten willen dan ook zo goed mogelijk voorbereid zijn. “Dat doen we altijd in nauwe samenwerking met de federale noodplanningscel van de provincie Oost-Vlaanderen”, vertelt burgemeester Jo Fonck. “Binnen onze provincie helpen zij gemeentebesturen bij het up-to-date houden van hun noodplannings- en coördinatierichtlijnen, bij het trainen van de lokale veiligheidscel, … In dat kader werd vandaag een zogenaamde ‘tafeloefening’, dus zonder operationele ontplooiing op het terrein, georganiseerd.”

“Zo’n tafeloefening is ideaal om onze noodprocedures en een goede afstemming tussen de verschillende disciplines uit te testen”, zegt burgemeester Jo Fonck. “Dat is erg belangrijk. Het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) van de gemeente mag niet theoretisch blijven, maar moet op regelmatige basis aan de praktijk getoetst worden. Door lessen te trekken uit een oefening, kunnen we ons plan bijsturen zodat dit zo nauw mogelijk aanleunt bij de realiteit op het interventieterrein én kunnen we in geval van echte nood optreden met kennis van zaken. We werken ook met het platform ICMS. Dat veiligheidsportaal maakt een optimale uitwisseling mogelijk van operationele en strategische informatie bij een noodsituatie en helpt ons om achteraf analyses te maken.”

Fonck gaat verder: “Vorig jaar namen we deel aan de grootschalige noodplanningsoefening ‘Amandus’, samen met onze provinciale én federale collega’s, mét interventies op het terrein. Er werd toen een zwaar treinongeval geënsceneerd. De oefening aan het logistiek centrum van spoornetbeheerder Infrabel langs de Kouterbaan aan het station simuleerde een aanrijding tussen een reizigerstrein en een vrachtwagen. Meer dan 200 mensen namen hieraan deel. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk voorbereiding en oefeningen zijn in het kader van noodsituaties.”