Kristof Slagmulder van Vlaams Belang heeft vandaag een voorstel ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad (Geert Van Cauter) om te vragen om de gemeenteraad van Denderleeuw opnieuw via livestreaming beschikbaar te maken voor het grote publiek. De gemeenteraad zal uiteindelijk over dit voorstel moeten stemmen.
Slagmulder: "De Vlaams Belangfractie zal op de volgende gemeenteraad voorstellen om de openbare zitting van de gemeenteraad opnieuw via internet (livestream) uit te zenden. Onze fractie slaat de bladzijde om en hoopt dat de debatten opnieuw op een normale, serene en beleefde manier kunnen verlopen tussen de nieuwe meerderheid en de oppositie. De debatten mogen soms hard tegen onzacht zijn, maar vanaf nu moet de inhoud opnieuw primeren."
Nog volgens Slagmulder: "Het live uitzenden van de gemeenteraad kan de politiek een stuk dichter bij de mensen brengen. We stellen vast dat heel wat inwoners weinig afweten van wat er in de gemeenteraad allemaal beslist wordt. De verslaggeving in bvb. het gemeentelijk infoblad De Schakel en op de gemeentelijke webstek is altijd zeer beknopt geweest. De laatste maanden werd er in De Schakel zelfs helemaal niks meer gepubliceerd over de gemeenteraadszittingen."
"De zittingen zijn dan wel openbaar en het argument kan gebruikt dat geïnteresseerden dan maar naar het gemeentehuis moeten komen, maar in deze moderne tijden zou het toch mogelijk moeten zijn dat er gebruik gemaakt wordt van moderne communicatiemiddelen. Mensen met een gezin hebben het misschien moeilijker om ´s avonds nog naar het gemeentehuis af te zakken om de gemeenteraad te volgen. Er bestaat zeker en vast interesse bij de bevolking want enkele maanden geleden werd hieromtrent een Facebook-pagina opgericht die toch heel wat ´vind ik leuks´ haalde. Zie https://www.facebook.com/teruglive/?fref=ts. Het Vlaams Belang vindt ook dat het mogelijk moet zijn om de gemeenteraden achteraf te kunnen herbekijken via de gemeentelijke webstek."
2013
Kristof vervolgt: "De live-uitzendingen kunnen gebeuren zonder al te grote kosten te maken. Een eenvoudige digitale camera, een computer en een internetverbinding bleken in het verleden voldoende te zijn want in 2013 werd hiermee al eens geëxperimenteerd. Toen werd de livestream 190 keer opgevraagd door in totaal 73 unieke kijkers. Op het piekmoment waren er 32 gelijktijdige kijkers. Tijdens de bewuste geheime stemming in januari 2013 over het toenmalige schepencollege waren er gemiddeld 3.030 unieke kijkers. Op het absolute piekmoment waren dat er zelfs 6.008."
VVSG
Ook de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) is voorstander van livestreaming. "Zo´n streaming biedt verschillende mogelijkheden waardoor de mensen thuis op een comfortabele manier de gemeenteraad kunnen volgen", zei Jan Van Alsenoy in Het Laatste Nieuws-Limburg (1 maart 2013). "Het is absoluut wettelijk om de gemeenteraad te filmen en uit te zenden." volgens VVSG.
Slagmulder besluit: "Voor degenen die een show of een circusvertoning vrezen: politici zullen tweemaal nadenken voor ze bepaalde verklaringen afleggen of beginnen te schelden want de beelden kunnen achteraf herbekeken worden."