Nieuws

GO! atheneum wint burgerschapsprijs Stichting Auschwitz

Roos El Borji (17), een leerling van het GO! atheneum te Denderleeuw, heeft de jaarlijkse prijs ‘Baken voor burgerzin’ van de Stichting Auschwitz gewonnen. De prijs werd gisteravond in het ‘Atelier Marcel Hastir’ te Brussel uitgereikt. Het was op deze historische plek dat drie jonge mannen 80 jaar geleden de plannen smeedden om het 20e deportatietransport van Kazerne Dossin naar Auschwitz te stoppen.

Het thema van de wedstrijd was dit jaar ‘Er schuilt een potentiële dader in elk van ons’. “Roos was direct enthousiast over de opdracht”, vertelt Liese Van Hauwermeiren, haar leerkracht Nederlands. “Ze heeft het in haar tekst over onderzoek uit 1961 van Stanley Milgram over de onvoorwaardelijke gehoorzaamheid van mensen aan gezaghebbende figuren (Milgram-effect) maar ook over de immorele manier waarop Milgram zijn onderzoek heeft opgezet.”
“Het te behandelen thema houdt niet noodzakelijk verband met het verleden van de kampen of de genocide, maar kan ook betrekking hebben op actuelere thema’s zoals intolerantie, racisme, democratische waarden of burgerschap”, zegt voorzitter Henri Goldberg. De bijdrage van Roos viel enorm in de smaak bij de jury.

“Ik werd een week geleden al op de hoogte gebracht dat ik de prijs had gewonnen, maar vandaag was toch een bijzondere dag”, zegt een geëmotioneerde Roos. Ze kreeg een erediploma en mag van 30/10 t.e.m. 3/11/2023 met de 6 andere laureaten op studiereis naar Auschwitz-Birkenau. Proficiat, Roos.
Voor meer informatie over GO! atheneum Denderleeuw kan u terecht op hun website www.atheneumdenderleeuw.be