Nieuws

Grote spoorvernieuwingswerken in Denderleeuw

10.000 dwarsliggers, 9 km bovenleiding, 17.500 ton ballast en 14 wissels in recordtempo vernieuwen.

Vanaf 1 tot en met 23 augustus voert Infrabel grote vernieuwingswerken uit in Denderleeuw. Het gaat om noodzakelijke werken op de spoorlijnen 50C en 50 richting Brussel. Tijdens die periode werkt de infrastructuurbeheerder non-stop om de wissels,sporen, dwarsliggers, bovenleiding en de seininrichting te vernieuwen.Als gevolg van de werken wordt het treinverkeer van en naar Denderleeuw beperkt. Tijdens het weekend kunnen er om veiligheidsredenen geen treinen rijden tussen Denderleeuw en Liedekerke, NMBS legt dan vervangbussen in. In de week is er beperkt treinverkeer. Om de hinder voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken, heeft NMBS voor de volledige duur van de werken een aangepaste treindienst uitgewerkt.

Grote verjongingskuur

Op minder dan 1 maand vernieuwt Infrabel meer dan 10 000 dwarsliggers, 9400 m bovenleiding, 17500 ton ballasten 14 wissels in het station Denderleeuw. De huidige spoorinfrastructuur in dit belangrijk spoorknooppunt heeft het einde van haar levensduur bereikt en is dus aan vervanging toe. Dankzij deze investering van meer dan 9 miljoen euro in de veiligheid en stiptheid van de spoorinfrastructuur kan de snelheid op de spoorlijn 50C richting Brussel worden verhoogd naar 90 km/u.

Veel vliegen in één klap

Infrabel kiest ervoor om tijdens de zomermaand augustus op iets minder dan een maandtijd zo veel mogelijk werken in te plannen op deze locatie. Naast de grote vernieuwingsoperatie van wissels, sporen, bovenleiding en seininrichting wordt ook de waterdichting van twee spoorbruggen (Kiekenborrestraat en Guido Gezellestraat) aangepakt. In een zone van 5km tussen station Denderleeuw en de Vertakking Sint-Katherina-Lombeek worden bovendien de dwarsliggers vervangen. Door de werken op deze manier te organiseren, kan er enerzijds efficiënter en sneller gewerkt worden en is er anderzijds dus minder hinder voor de reizigers. Er zal 7 dagen op 7, 24/24 h worden gewerkt van zaterdag 1 tot en met zondag 23 augustus.Tijdens deze periode zal erop sommige momenten lawaaihinder zijn, zowel overdag als ’s nachts. Het is de bedoeling om de hinder, daar waar mogelijk, tot een absoluut minimum te beperken.Deze werken zullen in oktober volledig afgerond zijn.

Alternatieve dienstregeling

Als gevolg van de werken wordt vanaf 1 augustus tot en met 23 augustus het treinverkeer van en naar Denderleeuw aangepast. Het gaat zowel om de verbindingen tussen Denderleeuw en Brussel, Denderleeuw en Kortrijk als tussen Denderleeuw, Aalst en Gent.Tijdens het weekend kunnen er om veiligheidsredenen geen treinen rijden tussen Denderleeuw en Liedekerke. NMBS voorziet tijdens elk weekend een vervangende busdiensten een aangepaste dienstregeling. Tijdens de week blijft treinverkeer mogelijk, maar zal er een aangepast treinaanbod zijn. NMBS raadt haar reizigers aan hun reis goed voor te bereiden en vooraf de routeplanner te raadplegen. Daarop is de aangepaste treindienst reeds te zien. Voor meer informatie over de aangepaste treindienst kunnen reizigers ook terecht op de website van NMBS of bij het station-en treinpersoneel.