Nieuws

Herdenking Wapenstilstand in Denderleeuw

Gemeente Denderleeuw organiseert een alternatief programma voor de herdenking van Wapenstilstand op woensdag 11 november 2020, samen met de scholen, inwoners en personeelsleden.

“Gezien de huidige corona-beperkingen werd de klassieke herdenking van 11 november in een nieuw jasje gestoken”, vertelt Jan De Nul, schepen van Erfgoed. “We wilden graag meer inwoners betrekken bij dit herdenkingsritueel. Daarom werd een samenwerking met de 3e graad van de lokale lagere scholen opgestart: de klassen ontvangen educatieve pakketten rond het thema, om in de klas mee aan de slag te gaan.”

“Ook de inwoners willen we warm maken om de herdenking actief te ervaren”, vult burgemeester Jo Fonck aan. “Zo vindt elke inwoner in het gemeentelijke informatieblad De Schakel een prachtige raamaffiche terug, gemaakt op basis van een kunstwerk van kunstenares Linda Van Der Meeren. We vragen aan de inwoners om deze affiche voor het raam te hangen om zo letterlijk  de herdenking van Wapenstilstand in het straatbeeld te brengen.”

“Elke medewerker van het lokaal bestuur Denderleeuw ontvangt bovendien een klaproosspeldje om op te spelden tijdens de week van 11 november en zo te tonen dat we terugdenken aan de ‘groote oorlog’ van ruim 100 jaar geleden”, zegt Jan De Nul. “Deze klaproosspeldjes worden ook bedeeld aan de onthaalbalies van het administratief centrum, de bibliotheek en ‘t Kasteeltje. Wie wil, kan dus zeker een klaproosje ophalen vanaf 9 november.”

“De klassieke plechtigheid op de kerkhoven wordt deze keer op een sobere manier gevierd, met een beperkte delegatie bij de kranslegging”, gaat Jo Fonck verder. “Omwille van de coronamaatregelen wordt dit jaar geen uitgebreide uitnodiging tot aanwezigheid verstuurd. We hopen op begrip voor deze beslissing gezien de huidige evolutie van de coronacrisis.”