COVIDNieuws

Hof ter Leeuwe blijft gesloten tijdens zomer 2020

Het speelplein Hof ter Leeuwe houdt de deuren gesloten tijdens juli en augustus. De geldende maatregelen in kader van COVID-19 maken het niet mogelijk om een normale publiekswerking op te starten.

“Als gemeentebestuur werden we begin juni aangesproken door de vzw Parochiale Vereniging Sint-Amandus, om samen een oplossing te zoeken om de speelpleinsite toch te kunnen openen komende zomer”, zegt Sofie Renders, schepen van Jeugd. “Verschillende pistes werden onderzocht en voorbereid. Hof ter Leeuwe valt echter onder de geldende richtlijnen vanuit de federale overheid voor jeugdwerk en speelpleinwerking. Deze richtlijnen zijn zodanig strikt, dat geen van de voornoemde pistes haalbaar bleek.”

“Sowieso zou het openen van het ploeterbad en de horeca-uitbating niet aan de orde zijn. Het aantal personen dat per week kan toegelaten worden is zeer beperkt, namelijk slechts 50 personen op weekbasis. Om die redenen besliste vzw Parochiale Vereniging Sint-Amandus om het speelplein deze zomer niet te openen”, vult sportschepen Yves De Smet aan.

“De conclusie van onze vzw is dat een open en toegankelijke publiekswerking niet realiseerbaar is”, licht Willy Callebaut van de vzw Parochiale Vereniging Sint-Amandus, toe. “Het garanderen van de strikte corona-richtlijnen zou een zeer grote impact hebben op onze werking en op onze vrijwilligers, die gedurende elke zomer de speelpleinwerking draaiende houden. We willen geen enkel risico lopen voor de veiligheid en gezondheid van onze vrijwilligers, voornamelijk senioren. Het gemeentebestuur onderzocht verschillende alternatieven, maar jammer genoeg blijkt het niet mogelijk om de speelpleinsite open te stellen voor gezinnen en kinderen deze zomer.”

“De recente oproep op sociale media tot vrijwilligers was geen initiatief van vzw Parochiale Vereniging Sint-Amandus”, voegt schepen Renders toe. “Om de werking van de speelpleinsite goed te laten draaien, zeker in deze tijden, is er nood aan een vast engagement van een groep verantwoordelijken. Deze oproep was goed bedoeld, maar kan komende zomer geen oplossing bieden voor de heropening van het Hof ter Leeuwe.”