COVIDNieuws

Hoopvolle coronacijfers in Denderleeuw

Tijdens de vergadering van de Denderleeuw crisiscel werden de meest recente cijfers van het aantal besmettingen met Covid-19 besproken. De cijfers zijn bemoedigend, maar waakzaamheid blijft zeker geboden. De situatie wordt dag aan dag verder opgevolgd vanuit de crisiscel.

Burgemeester Jo Fonck had ter voorbereiding van de crisiscel nogmaals geïnformeerd bij de woonzorgcentra op het grondgebied over de situatie in de rustoorden en het aantal besmettingen. “Alle bewoners en het zorgpersoneel van onze woonzorgcentra werden inmiddels getest. In WZC Rodenbach zijn geen bewoners besmet. Wel één personeelslid, maar die werd meteen afgezonderd en is alweer uit quarantaine. In Ter Bake zijn 5 bewoners besmet en 1 personeelslid. De bewoners verblijven ondertussen al een maand op de corona-afdeling van het woonzorgcentrum en stellen het vrij goed. De laatste week kwamen er ook geen nieuwe besmettingen bij en dat is zeker hoopgevend”, aldus de burgemeester.

Op vandaag werden in Denderleeuw 101 besmettingen met Covid-19 geregistreerd. Dat zijn 3 extra patiënten ten opzichte van vorige week en 5 besmettingen meer tegenover 1 mei. “De toename van het aantal besmettingen stagneert dus de laatste weken. Zoals onze Denderleeuwse viroloog Steven Van Gucht onlangs in zijn videoboodschap aan onze inwoners aangaf, evolueren de cijfers in onze regio vrij goed. Onze inwoners en ook het zorgpersoneel en de bewoners van onze woonzorgcentra hebben de maatregelen ter verspreiding van het coronavirus dus goed opgevolgd”, legt Sofie Renders, schepen van Sociale Zaken, uit.

“We zijn ‘goed bezig’, maar we moeten ook waakzaam en voorzichtig blijven”, benadrukt burgemeester Jo Fonck. “Het is de burgerplicht van iedereen om de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad strikt te blijven opvolgen. Regelmatig je handen wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van andere personen, blijven de meest effectieve maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Aanvullend wordt in deze nieuwe fase van de exitstrategie aanbevolen om een mondmasker (of een alternatief zoals een sjaal of bandana) te dragen. Daarom had ons bestuur al op 21 april beslist om mondmaskers te bestellen voor alle inwoners vanaf 6 jaar, onze personeelsleden en de leerkrachten van de Denderleeuwse scholen. We verwachten de verschillende leveringen van de mondmaskers deze week nog en gaan dan meteen met ons eigen gemeentepersoneel aan de slag om de maskers zo snel mogelijk bij de mensen te krijgen.”