Nieuws

Inventarisatie religieus erfgoed start in St Amanduskerk

Erfgoedcel Denderland start met de inventarisatie van het religieus erfgoed uit de regio en de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw is als eerste aan de beurt.

 

Erfgoedcel Denderland wil van alle kerken uit het werkingsgebied (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove) een actuele en correcte inventaris van het roerend erfgoed opmaken. Een ambitieus project, aangezien er meer dan 50 parochiekerken zijn in deze regio.

 

 

Denderleeuw is pilootproject voor de regio. Gisteren gingen de vrijwilligers voor het eerst aan de slag in de Sint-Amanduskerk. “De ‘eerste werkdag’ stond volledig in het teken van kennismaking en was er een rondgang door de kerkvoorzien.

“We zijn heel trots dat de Erfgoedcel voor de Sint-Amanduskerk koos om van start te gaan. Het is dan ook een oude kerk met een rijke traditie. Het kerkgebouw zelf gaat terug tot de 13de, begin 14de eeuw. Dat weerspiegelt zich ook in de collectie: er werden in de loop der tijden heel wat waardevolle en betekenisvolle objecten verzameld. De Erfgoedcel koos ook voor Denderleeuw wegens het enthousiasme van de kerkfabriek voor het project en hun bekommernis om hun erfgoed. Zij willen graag orde op zaken stellen door een correcte inventaris op te stellen en zo hun collectie te gaan herontdekken.” vertelt Schepen Jan De Nul.

 

Vrijwilligers

 

Vanaf vandaag zullen de vrijwilligers wekelijks op dinsdag aan de slag gaan tussen 9 en 12u. Ze zullen systematisch alle objecten in de kerk overlopen, bestuderen, beschrijven en inventariseren, digitaal fotograferen en uiteindelijk invoeren in een databank. Het gaat hier over alle beelden, schilderijen, textiel, zilverwerk, altaren, … die in bezit zijn van de kerkfabriek.

 

De vrijwilligers kregen hiervoor eind januari al een opleiding. Verder worden ze ook begeleid door de Erfgoedcel Denderland en de Provincie Oost-Vlaanderen. 

 

De volledige inventaris komt in een database terecht dat door iedereen kan geconsulteerd worden. Deze database is in beheer van de Provincie.

 

De Brabanter Nico©