Nieuws

Jeugdverenigingen Welle definitief onder één dak

De werken aan de nieuwe lokalen in het Broekpark voor de jeugdverenigingen van Welle, jeugdcentrum Pingie, KSA Welle en Chiro Sint-Lutgardis Welle zijn afgerond en klaar om in gebruik genomen te worden.

Het nieuwe jeugd- en jongerencomplex in het Broekpark is ongetwijfeld een nieuw pareltje in onze gemeente. Vele generaties werkten mee aan deze realisatie via jarenlange fondsenwerving of met helpende handen. Het gemeentebestuur nam het afronden van het project op in de meerjarenplanning en investeerde zelf 550 000 euro.   

Jeugdcentrum Pingie, KSA Welle en Chiro Sint-Lutgardis Welle kregen elk hun eigen kleuraccent in het lokaal. Het rode deel van het gebouw is voor de chiro, het groene middengedeelte voor de Pingie en het blauwe gedeelte langs de kant van de fietsenstalling is voor de KSA. De jeugd kan er terecht in een groene omgeving met veel speelruimte. “Het vooropgestelde ontwerp ‘de speelse schuur’ bestaat uit één bouwlaag met een hellende dakvorm. Men heeft daarbij gekozen voor duurzame en natuurlijke materialen, die tevens ook onderhoudsvriendelijk en vandalismebestendig zijn. Het geheel wordt verder uitgebreid met een aantrekkelijke omgevingsaanleg. Alle lokalen en sanitaire voorzieningen bevinden zich op de begane grond en hebben een ruime plafondhoogte. Door de aanwezige warmtepomp en zonnepanelen zal het gebouw enkel duurzame energie verbruiken”, zegt jeugdschepen Sofie Renders.

“Ook met de buitenaanleg hebben we nog plannen”, kondigt schepen van Ruimtelijke Ordening Yves De Smet aan. “We bekijken momenteel wat mogelijk is binnen het RUP ‘Verruimd Broekpark’ om de buitenruimte verder in te richten.”

“In 2016 stelden wij als bestuur onze beleidsvisie voor over een duurzame toekomst voor de jeugdwerk- en sportinfrastructuur in Denderleeuw”, vertelt burgemeester Jo Fonck. “We gingen rond de tafel zitten met de jeugd- en sportverenigingen en uit onze gesprekken bleek dat er bij deze verenigingen inderdaad grote behoeften waren op het vlak van infrastructuur, maar ook dat er een enorm engagement bestond om samen tot een duurzame oplossing te komen voor iedereen. Het gemeentebestuur ondersteunt het verenigingsleven op velerlei manieren, maar wilde ook een partner zijn bij de infrastructurele uitdagingen van de verenigingen. Zo zochten en vonden we al een oplossing voor Chiro Sint-Lutgardis Denderleeuw en het Lokalenproject Stam X, Scouts & Gidsen, voor Standaard Denderleeuw, de Jeugdacademie van FCV Dender EH en Tennisclub Denderleeuw. Met de nieuwe lokalen in het Broekpark is opnieuw een engagement uit 2016 gerealiseerd en vinden nu ook jeugdcentrum Pingie, KSA Welle en Chiro Sint-Lutgardis Welle onderdak. We zijn bijzonder trots op het resultaat”, aldus burgemeester Jo Fonck.