Jo Fonck zegt niet onmiddellijk ‘neen’ tegen fusie

Burgemeester Jo Fonck staat niet weigerachtig tegen een fusie met Aalst. Dat laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws. Al laat hij de piste om nauwer samen te werken met bijvoorbeeld Haaltert ook open “voor de politiezone Denderleeuw/Haaltert worden de krachten al gebundeld” zegt hij.

“Wij hebben nog maar deze week kennis genomen van de interesse vanuit Aalst voor een fusie” zegt Fonck in HLN.

Aalsters schepen Matthias De Ridder liet in dezelfde krant optekenen dat het tijd is voor een fusie van Aalst met Erpe-Mere, Denderleeuw of Affligem. “Het zou een win-winsituatie zijn” zei hij daarover.

Officieel zijn er nog geen gesprekken gaande tussen Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert of Affligem. Maar nu de fusies van gemeenten en steden opnieuw trending zijn, hoeft het geen betoog dat er ook in onze regio duchtig wordt gespeculeerd. Zeker omdat Vlaanderen bij een fusie een pak van de schulden overneemt. En indien er bij een fusie 100.000 inwoners zijn zorgen deze voor een extra jaarlijkse toelage van 10 miljoen euro uit het stedenfonds.

Veerle Baeyens, burgemeester van Haaltert, zegt “dit is niet het juiste moment om over een fusie te praten”. Haar vrees is vooral dat een kleine gemeente weinig zeggenschap zal hebben als het wordt opgeslokt door een grote stad. Baeyens is op lange termijn dan eerder gewonnen voor een fusie met een kleinere gemeente.

Gemeenteraadslid Kristof Slagmulder is geen voorstander van een fusie “dit mag niet verplicht worden, laat de bevolking via een referendum beslissen”. Slagmulder deelt verder de vrees van Veerle Baeyens omdat de kleinere gemeenten stiefmoederlijk zouden behandeld worden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.