Nieuws

Gemeente wil kermis Denderleeuw doen herleven

Sommige tradities zijn te waardevol om verloren te gaan. De jaarlijkse braderie tijdens de augustuskermis op het Dorp van Denderleeuw is zo’n traditie. Dit evenement, dat vroeger zo succesvol was, wordt dit jaar opnieuw leven ingeblazen.

“Na vele jaren willen we de braderie tijdens de augustuskermis herlanceren”, vertelt Yves De Smet, schepen van Lokale Economie. “Er toonden zich al een veertigtal handelaars geïnteresseerd om aanwezig te zijn, wat toch wel een groot succes is voor een nieuw initiatief. Meteen hopen we op deze manier ook een vernieuwde dynamiek mee te geven aan de augustuskermis op het Dorp.”

Op zaterdag 24 augustus opent de Koninklijke Harmonie de Dendergalm om 15 uur de braderie in het dorpscentrum. Je kan van 14 tot 21 uur in de Alfons De Cockstraat en de Guido Gezellestraat gezellig rondkuieren tussen de vele kraampjes of genieten van een lekker hapje bij één van de eetstandjes. “Na de harmonie zijn er ook optredens van Sergio om 16 uur, Les Copines – de vriendinnengroep van en met Isabelle A – om 18 uur en Nicky Jones als afsluiter om 20 uur”, vult Marnick Vaeyens, schepen van Feestelijkheden, aan. “Redenen genoeg dus om af te zakken naar het Dorp in Denderleeuw.”

Ook op zondag 25 augustus valt er heel wat te beleven tijdens de kermis. “Om de feestelijkheden rond het 75-jarig bestaan van de brandweerpost Denderleeuw te vieren, organiseert de brandweer de ‘Dag van de Veiligheid’. Wie zich graag onderdompelt in de fascinerende wereld van de brandweer, kan tussen 12 tot 20 uur talrijke demonstraties van brandweerinterventies bewonderen, zoals o.a. de ontzetting van een voertuig en de bestrijding van een frietketelbrand. Echt de moeite: het brandweerkorps van de luchtmacht leent even haar Crash Tender Panther uit, een imposant luchthavenblusvoertuig. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om mee te varen met één van de reddingsboten van de brandweer op de Dender. Tevens kan men het volledige wagenpark van de brandweer bezichtigen”, zegt burgemeester Jo Fonck. Behalve de brandweer zijn ook de andere veiligheidsdiensten vertegenwoordigd met een infodorp van de politie, het Rode Kruis en de gemeenschapswachten. Om de dorst te lessen en de honger te stillen is er een bar voorzien en wordt de barbecue aangestoken.

We sluiten het kermisweekend af met het kermismaandagbal op maandag 26 augustus. Cultuurschepen Alberic Sergooris: “Vanaf 14 uur gooien de dansliefhebbers de benen los in zaal Den Breughel op de tonen van ‘De Doorbrekers’. De toegang tot dit evenement is gratis; inschrijven is echter noodzakelijk (voor 21/08 via vrijetijd@denderleeuw.be).

Tot slot wordt maandag om 17 uur op het grasplein voor het administratief centrum een nieuw beeld onthuld in het kader van het project ‘Kerkschatten op straat’ van Erfgoedcel Denderland. “Dit is op zijn beurt een uitloper van het project om in de Denderstreek het religieus erfgoed te inventariseren en ontsluiten”, legt erfgoedschepen Jan De Nul uit. “In onze gemeente resulteerde de inventarisatie van de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw in de publicatie van het uniek fotoboek ‘Kerkgoed, 9 eeuwen religieus erfgoed in Denderleeuw’. In een volgende fase gaan we nu 1 uniek religieus object uitlichten en op een moderne en duurzame manier in de kijker zetten. Bedoeling is dat de inwoners op die manier in het straatbeeld geconfronteerd worden met een moderne interpretatie van het object en zo het eigen erfgoed opnieuw leren kennen. In onze gemeente ging de keuze uit naar het Sint-Anna ten Drieënbeeld uit de Sint-Amanduskerk. Dit beeld kent een rijke geschiedenis en kan terecht uniek genoemd worden. Een denkspeeltuig zal hier de moderne interpretatie van de beeldengroep vormen. Dit denkspeeltuig zal, net als het originele beeld, volledig uit hout gemaakt worden. We onthullen het nieuwe beeld op kermismaandag 26 augustus om 17 uur op het grasplein voor het AC. Je komt er meer te weten over het hele project, de geschiedenis van het originele beeld en de kunde van de ambachtsman.”