Nieuws

Lancering ‘Boerenmèt’ en spaaractie tijdens Week van de Markt in Denderleeuw

Tijdens de Week van de Markt, van 4 tot 10 oktober, kunnen de marktbezoekers in Welle en Denderleeuw deelnemen aan een leuke spaaractie. Als afsluiter van de Week van de Markt lanceert Lokaal Bestuur Denderleeuw bovendien een nieuw initiatief: de ‘Boerenmèt’.

Van 4 tot en met 10 oktober organiseert de provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen en de lokale besturen voor de tweede maal de Week van de Markt. Tijdens deze week worden de Oost-Vlaamse markten en haar marktkramers in de kijker gezet en kunnen marktbezoekers proeven van de beleving op en rond de markt.

Schepen van Lokale Economie Jan De Nul: “Aan de Week van de Markt is een wedstrijd verbonden waarbij de klanten bij elke aankoop op de markt een stempel krijgen op een spaarkaart die ze bij de marktkramers kunnen meenemen. Hebben ze op de spaarkaart 3 stempels verzameld dan kunnen ze, door de volle spaarkaart in de wedstrijdurne op de markt te droppen, meedingen naar de provinciale prijzenpot. En daar zit heel wat leuks bij, zoals een weekendarrangement in OostVlaanderen, een etentje bij een ambassadeur van ‘Lekker Oost-Vlaams’, een pakket met streekproducten…”

“Maar daar stopt het niet”, vult schepen van Markten Yves De Smet aan. “Lokaal bestuur Denderleeuw vult die provinciale prijzenpot aan met Denderleeuwbonnen die bij meer dan 90 Denderleeuwse handelaars kunnen gebruikt worden. Wie kans wil maken op één van die prijzen kan op de donderdagmarkt in Welle van 30 september en 7 oktober of op de vrijdagmarkt van 1 en 8 oktober op het Dorp in Denderleeuw zijn kans wagen. Elke aankoop bij een marktkramer op de markt levert een stempel op de spaarkaart op. De volle spaarkaarten met 3 stempels kunnen in de wedstrijdurne op de markt gedeponeerd worden waaruit de winnaars zullen getrokken worden. Zeker de moeite waard dus.”

Elke zondag ‘boerenmèt’ op Hof ten Henne

Als afsluiter van de Week van de Markt wordt op zondag 10 oktober in het Hof ten Henne een nieuw marktinitiatief boven de doopvont gehouden. “Vanaf dan zal wekelijks op zondag van 9 tot 12 uur een boerenmarkt plaatsvinden op het hof. “Een boerenmarkt, of een ‘boerenmèt’ zoals we in het dialect zeggen, is net iets anders dan een gewone markt”, zegt schepen van Duurzaamheid Andy Depetter. “Op een boerenmarkt vind je landbouwers met hun eigen hoeveproducten. De
boer produceert, kweekt en bewerkt zijn eigen producten en verkoopt deze rechtstreeks aan de klant, zonder tussenschakels zoals groentenwinkels of supermarkten. Dit betekent ook geen onnodig transport of overbodige verpakkingen, wat uiteindelijk het leefmilieu ten goede komt. Je staat direct in contact met de boer die je voedsel produceert. De bloemkool of schapenbout die je in je boodschappenmand legt is gegarandeerd supervers en helemaal van het seizoen. Want wat moeder natuur op dat moment niet levert vind je er niet.“

“En ook mooi meegenomen: de boer verkoopt op de markt zijn eigen product en daar is hij ook trots op. Omdat op de boerenmarkt enkel lokale boeren staan, ondersteun je met je bezoek aan de boerenmarkt ook nog eens de lokale economie en de korte keten”, besluit schepen van Lokale Economie Jan De Nul.