Lokaal Bestuur Denderleeuw daagt jou uit! Doe mee aan de River Cleanup

Op 22 april lanceerde de Belgische organisatie River Cleanup opnieuw haar uitdaging. Hiermee dagen ze iedereen uit om de handen uit de mouwen te steken en simpelweg een tiental minuten per dag afval op te ruimen in de rivier, op de straat of eender waar. Ons lokaal bestuur geeft alvast het goede voorbeeld.

“Elk jaar belandt er meer dan elf miljard kilo plastic in onze oceanen”, vertelt schepen van Klimaat en Duurzaamheid Andy Depetter. “Het meeste van dat afval is afkomstig uit onze straten, rivieren en ook uit de Dender. Het plastic breekt verder af tot microplastics en komt uiteindelijk opnieuw terecht in ons voedsel, drinkwater en lucht die we inademen. Het is dus hoogst tijd om actie te ondernemen. Tien minuten opruimen voor een betere gezondheid en samen onze afvalberg verkleinen, da’s toch niets? Daag telkens drie mensen uit en zie hoe jouw kleine opruimactie een rimpel en uiteindelijk een golf wordt in het grotere geheel.”

River Cleanup voert wereldwijd een strijd tegen plastic. Sinds 2019 hebben meer dan 190 000 vrijwilligers in 89 landen al 2 miljoen kilogram plastic uit de rivieren gevist. Dit jaar is de River Cleanup Challenge aan haar tweede editie toe. De organisatie gaf de aftrap uitgerekend op 22 april, World Earth Day. De uitdaging eindigt op World Ocean Day op 8 juni.

Uitdaging

“Wij gaven alvast het goede voorbeeld”, zegt burgemeester Jo Fonck. “Enkele leden van ons college trok met de kajak de Dender op de andere helft hield de voetjes op het droge en trok door de straten met de ‘stofzuiger’ van onze Technische Dienst. Nu is het aan jou om de handen uit de mouwen te steken! Om komaf te maken met al dat afval in en rond onze dender en in het straatbeeld, dagen wij jou uit tussen 22/05 en 8/06. Ga je joggen, wandelen of neem je tien minuutjes pauze in de buitenlucht? Ruim dan even op en deel je foto met de hashtag #rivercleanupchallenge, tag de facebookpagina van ons lokaal bestuur en maak de foto over aan onze dienst omgeving via omgeving@denderleeuw.be. Een kleine moeite, maar eentje met heel veel resultaat. Samen zetten we in op een netter Denderleeuw, een propere Dender en op ieders gezondheid.”

“Wil er stevig in vliegen en ga je de strijd met het zwerfvuil aan? Dan kan je bij onze dienst Omgeving een afspraak maken en een gemeentelijk opruimpakket in bruikleen aanvragen. Uitgerust met speciale vuilniszakken van de opruimactie, handschoenen en een knijper ontsnapt geen enkel vuiltje meer aan jouw aandacht. Klaar met opruimen? Laat ons weten aan onze dienst Openbare Ruimte via openbareruimte@denderleeuw.be waar je jouw vuilniszak van de opruimactie achterliet en zij pikken hem daags erna op. Uiteraard hoef je dit niet voor niets te doen! De vijf fanatiekste opruimers krijgen elk een Denderleeuwbon ter waarde van vijftig euro cadeau”, besluit Depetter.