Lokaal Bestuur Denderleeuw gaat voor ‘Generatie Rookvrij’

Vanaf 31 mei worden 12 speelpleintjes in Denderleeuw rookvrij. Dit is de eerste stap van het lokaal bestuur in de Vlaamse campagne ‘Generatie Rookvrij’. Na de speelpleintjes volgen de hoofdingangen van alle gemeentelijke gebouwen en tot slot zullen ook verenigingen en organisaties gestimuleerd worden om hun eigen infrastructuur en privéterreinen rookvrij te maken.

“Na een plaatsbezoek aan alle speelpleintjes, bleek dat er op elk pleintje heel wat sigarettenpeuken op de grond, in het gras, in de zandbak,…. lagen. In Denderleeuw is het momenteel verboden om alcoholhoudende dranken mee te brengen of te consumeren op de speelpleinen, maar er waren tot nu geen afspraken rond roken. Daar komt nu verandering in. Als gezonde en kindvriendelijke gemeente denken we uiteraard aan de gezondheid van onze kinderen en jongeren. Daarom willen we mensen bewust maken dat het roken van sigaretten, (wegwerp) e-sigaretten of sigaren in de buurt van kinderen en jongeren niet ok is. We grijpen dan ook, samen met Logo Dender vzw, de ‘Werelddag Zonder Tabak’ op 31 mei aan om alle speelpleintjes, 12 in totaal, volledig rookvrij te maken. Hiermee sluiten we ons aan bij de Vlaamse campagne ‘Generatie Rookvrij'”, zegt schepen Sofie Renders.

“We zetten dit vandaag extra in de verf te zetten en laten kinderen bellen blazen onder het motto ‘Kinderen blazen liever bellen dan rook!’. Om ‘Generatie Rookvrij’ om te zetten in de praktijk, werken we met een stappenplan. Het rookvrij maken van de speelpleintjes is de eerste stap. Als lokaal bestuur hebben we een voorbeeldfunctie en willen we binnenkort ook alle hoofdingangen van de gemeentelijke gebouwen rookvrij maken. In een latere fase stimuleren we verenigingen en organisaties om hun eigen infrastructuur en privéterreinen rookvrij te maken, in samenwerking met Logo Dender vzw. We willen niet alleen rokers aan te moedigen niet te roken in de buurt of in het zicht van kinderen en jongeren, maar hopen met deze maatregelen ook dat de hoeveelheid aan zwerfvuil van sigarettenpeuken afneemt”, legt schepen Andy Depetter uit.

“Om mensen duidelijk te maken dat ze zich op een rookvrij terrein bevinden, staat er aan elk speelplein een signalisatiebord. Je kan dit bord herkennen aan de slogan ‘Hier speel/sport ik rookvrij en het logo van Generatie Rookvrij. Gemeenschapswachten en animatoren van speelplein Awimbalieje zullen mensen sensibiliseren indien ze roken in de rookvrije zones en we doen ook een beroep op buurtbewoners om mee een oogje in het zeil te houden. We kunnen mensen natuurlijk niet verbieden om te roken, maar hopen wel op deze manier rekening te houden met de campagne. Samen gaan we voor een rookvrije toekomst”, aldus schepen Renders.