Lokaal Bestuur Denderleeuw lanceert bevraging over het buitenschools opvang- en activiteitenaanbod

Met het BOA-decreet, Buitenschoolse Opvang en Activiteiten, streeft de Vlaamse overheid naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten. Lokale besturen krijgen hierin een regierol om samen met relevante lokale actoren een aanbod uit te werken. Lokaal Bestuur Denderleeuw houdt hierover een ouderbevraging via een online enquête.

“Bij het uittekenen van ons lokaal BOA-beleid zetten we de drie doelstellingen van het decreet voorop”, zegt schepen Sofie Renders. “Alle kinderen moeten voldoende speelmogelijkheden en ontplooiingskansen krijgen, ouders de mogelijkheid om werk, opleiding en een gezin vlot te combineren en het aanbod moet toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen. Alvorens we kunnen starten, is het dus belangrijk dat we hiervoor een bevraging lanceren.”

“Veel kinderen krijgen de kans niet om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten zoals sport omdat het bijvoorbeeld te duur is of omdat het agendagewijs niet lukt in het gezin,” gaat schepen Marnick Vaeyens verder. “Met het BOA-beleid willen we net proberen zoveel mogelijk kinderen te laten proeven van die buitenschoolse opvang en activiteiten. Ouders kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden: sport, muziek, kunst, … Belangrijk is dat het afstemmen en opmaken van dit aanbod een open communicatie betreft en we dit in de mate van het mogelijke samenstellen op basis van de verkregen antwoorden uit de bevraging. We krijgen immers beperkte middelen vanuit de overheid.”

Denderleeuwbon

“Uiteraard hoeven de ouders onze bevraging niet voor niets in te vullen”, gaat Renders verder. “Wie de enquête invult, maakt kans op één van de vijf Denderleeuwbonnen ter waarde van vijftig euro. Invullen neemt slechts tien minuten van jouw tijd in beslag, maar kan een wereld van verschil maken voor jouw kroost. Help ons om samen het aanbod te bepalen en vul vóor 15 mei de bevraging in via https://www.denderleeuw.be/boa-bevraging. Laat ons samen aan een kindvriendelijke gemeente bouwen en onze kinderen alle kansen tot ontplooien te bieden.”

“Voor deze bevraging roepen we de hulp in van alle Denderleeuwse basisscholen om deze bevraging mee te helpen verspreiden”, besluit schepen van Onderwijs Jan De Nul. “De scholen zijn onze tussenpersoon en hebben een nauwer contact met de ouders en kinderen. Zij zullen op het einde van de rit ook onze partner worden in het praktisch uitwerken van de realisatie van het beleid. Naast de scholen zullen ook lokale sportverenigingen en de kinderen bevraagd worden.”