Uitgerekend op de Werelddag van het Verzet tegen Armoede, 17 oktober, lanceert Lokaal Bestuur Denderleeuw de Luierbank. In totaal zijn er zes inzamelboxen waar je ongebruikte luiers in kan droppen.
“De Luierbank is een prachtig initiatief dat kwetsbare gezinnen met baby’s en jonge kinderen een klein beetje financiële ademruimte geeft”, zegt schepen Sofie Renders. “De aankoop van luiers neemt een grote hap uit hun budget en ondersteuning is hier dan ook meer dan welkom. Momenteel worden er occasioneel luiers verdeeld via de voedselbedeling en bij ruilwinkel De Wissel. Echter is deze verdeling zeer beperkt en biedt het geen structurele oplossing.”
“Heel wat gezinnen hebben vaak overschotten van luiers liggen in hun voorraadkast, want zoals we allen wel weten ontgroeien kleine kinderen heel snel hun luiermaat of zijn ze plots zindelijk”, vertelt schepen Andy Depetter. “Met de oprichting van de Luierbank willen we zowel gezinnen die het moeilijk hebben een hand toereiken als een duurzame oplossing zoeken voor de vele ongebruikte luiers die in omloop zijn in onze gemeente.”
Zes inzamelpunten
“Het concept is vrij eenvoudig. Je verzamelt al je ongebruikte luiers, gaat langs een van onze inzamelpunten en dropt de luiers in de inzamelbox. In totaal zijn er zes inzamelpunten waar je zo’n luierbox kan terugvinden: het Administratief Centrum, Sociaal Huis, de bibliotheek, De Palaver en bij Huis van het Kind en Kind & Gezin. Er werd bewust gekozen voor publiek toegankelijke locaties die voor iedereen bereikbaar zijn en centraal liggen”, gaat Depetter verder.
“Alle luiermaten en -merken zijn welkom. De luiers worden per maat gesorteerd in pakketten van tien. Voor deze verdeling kunnen we rekenen op de hulp van Schoonderhage. Via begeleid werk komt iemand van Schoonderhage in Huis van het Kind de luiers sorteren en verpakken. Vervolgens kunnen ouders de pakketten aankopen in ruilwinkel de Kleine Wissel in ruil voor één jeton. Hopelijk droppen onze inwoners massaal ongebruikte luiers”, besluit Renders.